НАТО замисля танкове със слънчеви панели

НАТО трябва да проучи как може да захранва танкове и изтребители с алтернативна енергия, включително от слънчеви панели, за намаляване на емисиите на въглерод, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Освен това намаляването на зависимостта от изкопаеми горива би направило войските на НАТО по-малко уязвими на атаки, тъй като няма да разчитат на дълги линии за доставка на гориво до фронта, казва Столтенберг, цитиран от The National News.

Шефът на алианса предложи на военния сектор да насърчи изследванията на превозни средства с ниски емисии, поради предимствата, които те носят, по време на онлайн семинар, озаглавен „Нови идеи за НАТО 2030”.

„НАТО трябва да извърши своята част [от работата], за да проучи как можем да намалим емисиите от военни операции”, заяви Столтенберг на събитието в Чатъм Хаус. „Знаем, че тежките бойни танкове или изтребители и морски кораби консумират много изкопаеми горива и отделят парникови газове. Затова трябва да проучим как можем да намалим тези емисии чрез алтернативни горива, слънчеви панели или други начини за изпълнение на нашите мисии”.

Въглеродните емисии от 60-тонния американски основен боен танк Abrams се изчисляват като еквивалент на 10 автомобила Mercedes-Benz. Столтенберг казва, че поставянето на слънчеви панели върху танковете би било добре за околната среда и също така би увеличило устойчивостта на войските при военни операции.

„Знаем, че една от уязвимостите във всяка военна операция е доставката на горива по уязвимите линии за доставка… така че ако можем да станем по-малко зависими от това, намаляваме емисиите, но в същото време увеличаваме военната ефективност”, размишлява Столтенберг.

По неговите думи, НАТО работи по редица проекти, за да проучи как може да направи военните сили по-зелени и по-малко зависими от изкопаемите горива.

Опитът на Столтенберг като пратеник на ООН по изменението на климата му е помогнал да формулира предложенията си. „Глобалното затопляне оказва натиск върху хората и ресурсите и прави света по-опасно място”, каза той.

„Изменението на климата засяга нашата сигурност и затруднява военните ни сили да ни пазят. Следователно всички ние носим отговорност да направим повече в борбата с изменението на климата, поради което се стремим да изиграем своята роля за достигане на нулеви емисии”, заключава шефът на НАТО.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*