Датски изкуствен остров за зелена енергия ще захранва 3 млн. домове

Правителството на Дания одобри план за изграждането на изкуствен остров в Северно море, който да действа като център за чиста енергия за страната. Очаква се островът, който ще бъде построен на около 75 км от брега, да произвежда и съхранява достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да захранва 3 милиона домове и множество предприятия. Предвижда се проектът да струва около 34 милиарда долара. От тях 51% ще бъдат финансирани от датското правителство. Другата сума ще бъде предоставена от частния сектор.

Проектът ще се осъществи на две фази. В началната фаза островът ще произвежда 3 гигавата електроенергия. След завършване на градежа се очаква съоръжението да произвежда 10 гигавата. Островът ще бъде оборудван с високи стени от три страни, като едната страна ще остане отворена за сервизно скачване.

Предложеният ВЕИ остров ще бъде с размер на 18 футболни игрища в първата си фаза и ще бъде свързан с офшорни вятърни турбини. Съоръжението ще генерира и зелен водород, който ще се използва в авиацията, корабоплаването и промишлеността. Освен предложения остров, датското правителство проучва и планове за изграждане на друг изкуствен остров за добив на енергия в Балтийско море.

„Това наистина е страхотен момент за Дания и за глобалния зелен преход“, каза Дан Йоргенсен, министър на енергетиката на Дания. „(Островът) ще допринесе значително за реализирането на огромния потенциал на европейските офшорни ветро-ферми“.

Новината идва малко след като Дания обяви, че ще спре търсенето на газ и нефт в Северно море. Страната си е поставила за цел да намали емисиите си на парникови газове със 70% спрямо нивата от 90-те години в срок до 2030 г. За да изпълни целите си, Дания ще трябва да приложи нови енергийни политики и значителни инвестиции. Проектът не само ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, но ще осигури енергията, необходима за устойчиво захранване на индустриите в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*