Замърсяването на въздуха, причинено от изкопаеми горива, убило 8,7 млн. души през 2018 г.

Ново проучване разкри, че замърсяването на въздуха заради горенето на изкопаеми горива е причинило приблизително 8,7 милиона смъртни случая през 2018 г. Проучването, публикувано в списанието Environmental Research, е дело на сътрудничество на учени от Харвардския университет, Университета в Лестър, Университета в Бирмингам и Университетския колеж в Лондон.

Експертите установиха, че страните, които интензивно изгарят изкопаеми горива за индустрията и транспорта, са най-засегнати. В страни като САЩ и много развити страни в Европа 1 от всеки 10 смъртни случая се дължи на замърсяването на въздуха. Общият брой на загиналите е по-висок от броя на смъртните случаи, причинени от тютюн и малария, взети заедно.

„Първоначално бяхме много колебливи, когато получихме резултатите, защото те са поразителни. Но откриваме все повече и повече за въздействието на това замърсяване“, каза Елоиз Маре, автор на изследването и географ в Университетския колеж в Лондон. „Това е широко разпространено. Колкото повече търсим въздействията, толкова повече откриваме.“

Изследователите са установили също, че степента на смъртност поради замърсяване е значително по-ниска в Африка и Южна Америка. Наблюденията сочат, че има пряка връзка между замърсяването на въздуха от изгарянето на изкопаеми горива и здравни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, загуба на зрение и дихателни смущения.

Според Карн Вохра, студент от Университета в Бирмингам и един от изследователите, работили по проучването, фокусът е бил върху откриването на въздействието на замърсяването върху конкретни популации. Разгледани са конкретни региони и е приложено 3D моделиране на данните за замърсяването, за да се получат по-точни резултати.

„Вместо да разчитаме на средни стойности, разпространени в големи региони, ние искахме да картографираме къде е замърсяването и къде живеят хората, за да можем да знаем по-точно какво дишат хората“, обясни Вохра.

Това не е първото проучване, което свързва загубата на живот и редица сериозни болести със замърсяването на въздуха. Според скорошна академична публикация, средната продължителност на живота в световен мащаб ще се увеличи с повече от година, ако ги няма изкопаемите горива. Проучване на Lancet през 2019 г. изчисли, че 4,2 милиона души умират годишно поради замърсяване на въздуха.

Новите открития поставят цифрата много по-високо от предишните проучвания и някои експерти смятат, че въздействието може дори да е по-лошо от представеното в последния доклад.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*