Смарт-земеделието започва да навлиза у нас

Интегрирано решение за смарт-земеделие лансира у нас операторът А1. Концепцията за умното стопанство не е новост вече у нас, но изграждането на смарт-производство все пак се нуждае от интегрирана система от сензори, облачни системи за обработка на данни и комуникационни системи. Именно затова IoT решението на голям телеком има потенциала да проправи пътя на смарт-земеделието към повече български ферми.

Системата за интелигентно земеделие се отличава от алтернативните варианти за дистанционно наблюдение на полето със своята комбинация от измервателно оборудване, интегрирано в облака. Така агро производителите могат да разполагат с коректни и надеждни данни, за да могат оптимално да планират напояването и пръскането на растенията. По този начин се спестяват време и човешки ресурси и се намаляват разходите на единица продукция за вода и торове. Проследяването на параметрите на климатичните условия и почвата в обработваемите полета се прави в реално време чрез интелигентни метеорологични станции. Така технологиите улесняват работата на земеделските стопани и се повишават възможностите за качествена продукция.

Предвид влиянието на резките температурни промени върху количеството и качеството на продукцията, с информацията в реално време, която получават от системата, земеделските производители могат да бъдат по-добре подготвени за метеорологичните условия и да предприемат подходящите действия в точния момент. Това може да помогне и за избягване на вредните влияния от температурните пикове и спадове върху развитието и разпространението на болести и вредители, които могат да унищожат културите.

Решението подпомага земеделските производители при вземане на решения за прилагане на мерки срещу болестите по растения чрез интегрирания, утвърден модул за оценка на риска от развитие на болести, както и прилагане на растителна защита, съобразно законодателството и в интерес на качеството на продукцията. Модулът за моделиране на риска от различни типове болести предоставя възможност за бързи и навременни реакции от страна на земеделските стопани, които да допринесат за опазване на количеството и качеството на продукцията.

Висококачествената станция позволява наблюдение в реално време в уеб платформа на климатичните условия и количеството валежи, температура и влажността на почвата, както и конкретните параметри, свързани с рискове като замръзване, недостатъчна влага на листата на растенията и други. Станцията е съвременно решение, разработено от утвърдена фирма с опит в земеделието, с цел да подпомогне производителите при вземане на правилни решения при всички дейности, свързани с отглеждане на продукцията. Технологичното решение е приложимо във всички подразделения на земеделието, сред които отглеждането на полски култури, овощни градини, лозови масиви, зеленчукопроизводство и други. То допринася за предлагане на пазара на здравословни храни, благодарение на използване на препарати за растителна защита само когато е необходимо.

Решението предоставя достъп чрез платформата и детайлна специализирана прогноза за времето за 7 и 24 дена за мястото, където е монтирана станцията. В съчетание с данните от сензорите, земеделските производители разполагат с постоянен мониторинг на условията за отглеждане на растителни култури, включително количеството на валежите. Данните от сензорите се изпращат автоматично към уеб платформа и мобилно приложение, а земеделските производители могат да ги следят в удобен интерфейс и да получават известия в случай на необходимост от бърза реакция. Така те могат по-точно да планират оптималното време за третиране и поливане на растенията. Избягват се ненужни дейности, спестяват се разходи за вода и препарати, както и за работна ръка.

Цялостното решение от А1 е базирано на концепцията „Интернет на нещата“ (IoT). За такива проекти компанията залага на технологичния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT) заради множеството му предимства – по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), оптимизиран пренос на данни и висока сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*