Amazon разкри най-големия си проект за възобновяема енергия

Amazon обяви, че инвестира в най-големия си проект за добив на възобновяема енергия досега – европейска офшорна вятърна ферма, разположена на малко под 20 километра от брега на Нидерландия.

Фирмата, която вече е един от гигантите в сферата на изчислителните облаци, инвестира в проекта като част от консорциум, в който участват още енергийните гиганти Shell и Eneco. Amazon планира да закупи над половината от общия капацитет на фермата. Предвидено е фермата да влезе в пълна експлоатация до 2023 г. Очаква се ветроенергийната централа да генерира 3,3 TWh годишно. Това е достатъчно възобновяема енергия за снабдяване на повече от един милион нидерландски домакинства със зелена електроенергия.

Нарастването на инвестициите на компанията във възобновяема енергия е чат от ангажимента на Amazon за постигане на 100% захранване с възобновяема енергия до 2030 г. Той бе обявен, когато електронната компания обяви „Залог за климата“ през 2019 г. Amazon казва, че вече е на път да постигне това цел пет години по-рано, до 2025 г.

Обещанието за „100% възобновяема енергия“ е общ залог сред големите технологични компании; Google, Microsoft, Apple и Facebook също вече са се ангажирали с подобна цел. Това означава, че всяка година тези компании се стремят да купуват толкова енергия от възобновяеми източници, колкото са консумирали в своите съоръжения – центрове за данни и магазинна мрежа.

Макар че компании като Amazon често пъти купуват вятърна и слънчева енергия от същите електрически оператори, които захранват техните съоръжения, това не означава, че възобновяемата енергия, която изкупуват, се използва директно за осигуряване на електричество за техните операции. По-скоро се търси ефект на компенсиране: съпоставянето на годишното потребление на електроенергия с изкупуването на възобновяема енергия.

Част от новата инвестиция на Amazon ще бъде посветена на напредъка на научните изследвания в технологиите за съхранение на енергия. Офшорната вятърна ферма в Холандия ще проучва различни нови техники за акумулиране на енергия. Те включват плаващ слънчев парк, краткосрочно съхранение с батерии, оптимално настроени турбини и производство на зелен водород.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*