Прииждат белошипите ветрушки, предвестници на пролетта

„Пролетта дойде“, зарадваха се природозащитниците от еко-сдружението „Зелени Балкани“; първата белошипа ветрушка за тази година вече пристигна!

Белошипите ветрушки са вид, който мигрира и през зимата те обитават топлите страни. Ето защо те, както и щъркелите, са предвестници на пролетта. „Всяка година ние, от Зелени Балкани, отбелязваме настъпването на пролетта по първата, появила се в Центъра за природозащитни дейности на сакарското село Левка, белошипка“.

А, тази година имаме няколко интересни, нови, момента:

  • Първата птица е женска! До момента първенството държаха мъжете, но и при птиците, както и при хората, явно, има елементи на еманципация!
  • Тази година първата белошипка се появи около 10 дни по-рано! Предходни години сме регистрирали първите белошипи ветрушки около 20 – 25 февруари!
  • Това, всъщност, е най-ранното регистрираната завърнала се от миграция птица от началото на работата ни по завръщане на вида у нас, преди повече от 7 години!

Тези, които се притесняват, че прогнозите са за лошо време, могат да са спокойни: всяка година първите белошипки са застигани от студ, а понякога и сняг по нашите земи, но както всяка година, така и тази екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ е подготвен за това с пълни фризери храна, която на драго сърце раздава на пристигналите от дълъг път птици.

А първата птичка, пристигнала у нас, се казва DS. Тя е птица, излюпена в първата в България колония на вида от десетилетия насам, в село Левка през далечната, вече, 2017 година. Същата година е маркирана от екипа ни с пръстен. Птицата е била регистрирана и миналата година в колонията, като е имала и свое поколение!

Честита пролет от „Зелени Балкани“!

Снимка: „Зелени Балкани“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*