Модерни тапети се шарят с изцяло естествени багрила

Тапетът има хилядолетна история. В продължение на векове хартиените покривки за стени са се развивали като дизайн, щампи и технологии. Предприемайки преход към устойчивостта, едно студио от Мичиган се е заело да създаде колекция от тапети, използвайки изцяло естествени багрила и биофилия.

Eso Studio е съставено от трима колеги, приятели и бизнес-партньори, започнали кариерата си като текстилни дизайнери. След това започнали да експериментират с естествено багрене – паралелно с основната си работа – чрез извличане на пигменти от растения и растителни продукти. Екипът създал Eso Studio през 2017 г., за да съсредоточи усилията си върху естествените текстилни оцветители, включително разработване на нова линия тапети, наречена Biophilia.

Отначало фирмата се фокусирала върху материали, получени от собствените дворове и кухни на собствениците. Обелките от лук (които придават ръждиво-оранжев цвят), костилките от авокадо (които придават бледорозов цвят), орехите и цветята са превърнали в багрилни вещества. Следващата стъпка отвела екипа при приятели: те осъзнали, че семейният ресторант на съсобственика Хана Амодео е чудесен ресурс за естествени материали, плюс това практиката може да помогне за намаляване на отпадъците за ресторанта. По същия начин те се обърнали и към местните цветари, за да получават изхвърляните (непродадени и завяхващи) цветя и да им дадат втори живот в Eso Studio.

Предисторията на триото в текстилната работа ги подтикнала да правят и продават естествено боядисани копринени шалове и домашен текстил, така че логична следваща стъпка е и техният органичен преход към тапетите. Компанията набляга на „бавния и вечен дизайн. Следвайки принципите на биофилния дизайн, целта на колекцията е да внесе ефирната и възстановяваща сила на природата в интериорните среди“.

Имайки предвид тази цел, колекцията Biophilia включва редица стилове от смели или фини до големи или малки по мащаб. Съществуват разнообразни цветове, текстури и характеристики, произтичащи от естествените багрила. Някои дизайни са игриви и закачливи, други – еклектични, трети – ефирни и мечтателни.

Тук няма ролки с хартия, които трябва да се разрежат и напаснат – вместо това парчетата са дъги приблизително колкото е височината на стандартна стена. Някои с ас половин размер. Това позволява лесни изчисления и лесен монтаж на материалите, като същевременно намалява отпадъка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*