Нов прозорец намалява външния шум с 26 dB

Собствениците на жилища, особено на такива в шумни квартали, могат да очакват по-голям комфорт на живот благодарение на ново изобретение на изследователи от Школата по дизайн и околна среда (SDE) при Националния университет в Сингапур (NUS). Новият прозорец намалява външния шум и подобрява вентилацията на закрито.

Наречена „звукоизолирана вентилационна дограма“ (AFVW), тази нова система намалява нивата на шума от околната среда с 26 децибела (dB). Това е повече от четирикратно намаляване по отношение на възприятието на човека относно силата на звука. Също така прозорецът може да постигне четири пъти по-добра вентилация от отворен конвенционален прозорец.

Градският шум отдавна е проблем за градовете с висока плътност като Сингапур, където средното ниво на шума на открито е около 69,4 dB. За да се предотврати този чудовищен външен шум, затвореното климатизирано пространство би било идеално решение. Това обаче би означавало увеличен разход на енергия и намалена естествена вентилация. В същото време, на фона на глобалното разпространение на Covid-19, все повече внимание се обръща и на препроектирането на изградената среда и пространства, за да се осигури устойчивост, физическо и емоционално здраве.

С фокус върху подобряване на аудио-комфорта и качеството на въздуха в помещенията, д-р Еди Лау Сиу-Кит от Катедрата по архитектура и почетният сътрудник д-р Лий Сиу Еанг от Министерството на строителството са разработили разработил AFVW заедно с бившите колеги д-р Ду Лиянгфен и Martin Конрад Дазер Konrad Danzer, които и двамата са работили по проекта, докато са били в SDE.

Възприемайки на т. нар. „лабиринтна въздушна пътека“ и техники за звукопоглъщане, които имат по-добро намаляване на шума при по-широк диапазон от честоти, AFVW е произведен и инсталиран в тестовия „умен зелен дом“ на NUS за тестване от декември 2019 г. Размерите му са: височина 1,8 м, ширина 0,88 м и дебелина 0,15 м. AFVW се състои от два слоя стъклени плоскости с два шахматни отвора и механична вентилационна система. Стъклените плоскости са проектирани с дебелина 0,6 см и са разположени на разстояние 8,5 см. За да се постигнат по-добри звукоизолационни характеристики, отстрани в пространството между стъклените панели са монтирани звукопоглъщащи елементи.

Звуковите тестове, базирани на международни стандарти, проведени в NUS, показват, че комбинацията от двойното стъкло и звукопоглъщателите успява да намали шума от външната среда с 26 dB. Това на практика означава, че човешкото възприятие за силата на звука е за четири пъти по-малко шум.

Запазвайки тишина, AFVW е в състояние да осигури естествена вентилация чрез два отвора. Въздушният поток преминава през шахтов отдушник в долната част на прозореца и навън през друг, шахматно разположен отвор в горната част. Между стъклените плоскости е инсталирана механична вентилационна система, която да подобри промяната на въздуха в помещенията. Използвайки симулационен газ за проследяване като „замърсител“, който се инжектира в стаята, ободурвана с AFVW прозоред, и друга стая с с отворен конвенционален прозорец, екипът е установил, че концентрацията на проследяващия газ намалява четири пъти по-бързо при стаята с AFVW, отколкото в стаята с отворени конвенционални прозорци.

Това означава, че системата може потенциално да подобри топлинния комфорт с минимален разход на енергия в сравнение с естествената вентилация.

„AFVW осигурява допълнителна вентилация, както и шумоизолация за вътрешната среда и това е особено важно за подобряване качеството на въздуха в помещенията и потенциално смекчаване на разпространението на инфекциозни заболявания“, сподели д-р. Еди Лау, ръководител на изследователския екип.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*