Coca-Cola ще тества книжни шишета

Компанията Coca-Cola е критикувана от зелените организации заради колосалното количество пластмаса, което използва. Дълго време компанията не правеше опити да направи производството си по-екологично, но може би има изгледи това да се случи след известно време: фирмата обяви, че ще започне да тества хартиена бутилка в края на 2021 г. Първата версия на новия вид опаковка ще бъде пусната в едва 2000 копия и ще се продава в Унгария.

Coca-Cola, PepsiCo и Nestlé се сочат за лидери в замърсяването с пластмаса, но изглежда Coca-Cola няма нищо против да загуби лидерството си в тази злощастна класация.

Засега няма да е възможно да видим известната газирана напитка в хартиена бутилка. Тестовете ще се проведат с растителната напитка AdeZ, която ще се продава чрез онлайн търговеца на дребно Kifli.hu.

Концепцията за продажба на напитки в хартиени контейнери съществува от много дълго време. За съжаление тази опаковка не е подходяща за всички видове течности – газираните напитки изискват по-твърди и бутилки. Въпреки това хартиените опаковки са много привлекателни от екологична гледна точка, поради което много компании не отхвърлят идеята за преминаване от пластмасови бутилки към хартиени.

Разбира се, за да се направи такъв преход, са необходими нови методи за производство на самата опаковка. Така през 2020 г. изследователският отдел на Coca-Cola в Брюксел, заедно с датската стартираща компания Paper Bottle Company, разработи бутилка, състояща се от твърда хартиена обвивка, покрита с тънък слой биопластмаса отвън, която използва и за направата на капачката.

Coca-Cola подчертава, че засега подобна бутилка все още е във фаза на разработка и тестване. Важно ще бъде провеждането на тестове сред потребителите, за да се определи как бутилката „работи“ в реалния свят: дали ще бъде удобна за използване, дали няма да се деформира по време на транспортиране.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*