Jaguar: класическият лукс се електрифицира

Всички автомобили, произвеждани под марката Jaguar, ще бъдат изцяло електрически до 2025 г., обяви Jaguar Land Rover (JLR). Автомобилната компания представи новата си стратегия да се превърне в нулевовъглероден бизнес до 2039 г.

Автомобилната марка, която е собственост на индийския конгломерат Tata Motors Group, заяви, че всички нейни спортни автомобили Jaguar ще бъдат изцяло електрически и това ще се случи в рамките на четири години. За целта корпорацията планира да харчи по около 2.5 млрд. британски лири годишно за електрифициране на моделите си разработване на „свързани превозни средства“.

JLR също така планира да пусне шест чисто електрически модела под марката си Land Rover преди 2025 г., въпреки че заяви, че ще продължи да предлага хибридни Land Rover с двигатели с вътрешно горене заедно с батерии до 2036 г.

Стратегията за ускорена декарбонизация беше изложена от новия изпълнителен директор на JLR Тиери Болоре – френският бизнесмен и бивш главен изпълнителен директор на Renault – който пое ръководството през юли. Той каза, че инвестицията от 2,5 милиарда лири годишно ще спомогне за създаването на „собствен опит“ в производството на електрически автомобили в JLR. Единственият съществуващ чисто електрически модел на фирмата – SUV Jaguar I-Pace – в момента се произвежда в Австрия от подизпълнител.

Фирмата също така планира да инвестира в разработване на водородни горивни клетки. Целта е първите прототипи да тръгнат по британските пътища още през следващата година, добави той.

„Като компания, фокусирана върху човека, ние ще работим много по-бързо и с ясна цел не просто да преосмислим модерния лукс, но и да го дефинираме с две различни марки“, каза Болоре.

Съобщението на JLR поставя компанията сред редица други производители на автомобили, които се готвят да преминат към изцяло електрически превозни средства преди законодателството в много страни да забрани използването на превозни средства, задвижвани от изкопаеми горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*