Парковете на София се разпродават и застрояват

Парковете на София се разпродават и разпродават. Частни собственици на парцели, които попадат в обхвата на Южния парк, вече са обявили за продан своите терени. Огромен брой пустеещи частни терени има и в парк Въртопо. В Борисовата градина пък отдавна има частни имоти, които сега лесно ще се превърнат в строителни площадки.

Южен парк, Борисова градина, Въртопо – това са част от така наречените зелени клинове: ивици зеленина, които като коридори довеждат чист въздух от Витоша до центъра на столицата. Така го е замислил един мъдър градоустройственик през 1935-1938 година. Неговият проект, известен като „плана Мусман“, така и не е утвърден като градоустройствен план на София, но въпреки това доскоро зелените клинове бяха пазени от застрояване.

Можеше те да останат зелени. Можеше да продължат да довеждат чист въздух от Витоша. Можеше дори да има широки алеи за ходене и колоездене, благодарение на които да можем да излезем на излет в подножието на планината без нужда от автомобил или автобус. Вместо това оначе сега парковете ще бъдат разпродадени парче по парче. Вече са налице обявления (като това и това) за продажбата на парцели в Южния парк.

Че кой „инвеститор“ не би искал да вдигне бизнес-сграда на ръба на Южния парк? Че кой не би искал да построи хотел в сърцето на Борисова градина?

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*