Корените на растенията „танцуват“ по време на растежа

Група изследователи наскоро публикува наблюденията си от процес, който се твърде бавно, за да могат очите ни да видят: растежът на първите, млади корени на покълнало растение. Екип от лабораторията на биолога Филип Бенфей искал да види как корените на растенията се забиват в почвата. Учените поставили камера край оризови семена, оставени да покълнат в бистър гел, правейки нова снимка на всеки 15 минути в продължение на няколко дни след поникването.

Когато възпроизвели кадрите си с 15 кадъра в секунда, компресирайки 100 часа растеж в по-малко от минута, учените останали очаровани: оризовите корени използват трик, чрез който да проучат почвата: растящите им връхчета правят спираловидни движения, подобни на тирбушон, размахвайки и криволичейки по „винтова“ пътека.

Използвайки и ускорен запис на робот, подобен на корен, за тестване на идеите, изследователите добили идея за това как и защо върховете на растенията се въртят, докато растат. По всяка вероятност, казват изследователите, растенията „опипват“ кой път е най-добър за корените им.

Спираловидните движения на растенията са „феномен, който е очаровал още Чарлз Дарвин“ преди 150 години, казва Бенфей. Този подход на природата има важна функция: кръженето улеснява сцеплението, за да придаде стабилност на стеблото, докато то се издига нагоре към слънчевата светлина.

Нещо интересно, което екипът е забелязал, е че някои корени не могат да танцуват тирбушон. Виновникът, установили те, е мутация в ген, наречен HK1, която ги кара да растат право надолу, вместо да заобикалят и криволичат, както правят другите корени. Екипът също така установил, че мутантните корени нарастват два пъти по-дълбоко от нормалните.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*