Последна седмица да подкрепим българска черница в конкурса „Европейско дърво на годината 2021“

Днес започва последната седмица за гласуване в европейския конкурс, търсещ любими дървета и историите, които свързват тези дървета с хората. Онлайн гласуването за Европейско дърво на годината продължава до 28 февруари.

В единадесетото издание на конкурса любопитни, усмихващи и трогателни истории разказват дървета от 14 държави на възраст между 60 и 1000 г. Всяко от тях е намерило своето място в живота на хората като важен член на общността им, свидетел на исторически събития, участник във веселби, празници и обичаи, пазител на тайни, лични преживявания и случки. Независимо от вида, годините, мястото, на което растат, всички тези дървета се отличават с едно – вниманието, обичта и почитта на хората към тях, породена както от силното им излъчване, така и от общите спомени, които ги обвързват.

До момента 14-те финалиста в конкурса са събрали над 425 хил. гласа от природолюбители и съмишленици на идеята от Европа и други части на света.

Тази година България се представя от Старата черница във Велики Преслав, която от 450 години е безмълвен наблюдател на живота на преславяни, любимо място за срещи, отдих и събития. Сред многобройните истории, на които дървото е станало свидетел през вековете, една случка е свързана с преминаването на Стефан Караджа и неколцина хайдути през Преслав по пътя им към Котленския Балкан. Тогава войводата не само че успява с хитрост да се спаси от преследващия го Али Ефенди, началник на вилаета, а и го прави за смях пред аскерите му и цялото население, като отсяда кръчмата, която тогава се е намирала срещу самия конак, и в чийто двор по онова време е растяла черницата.

За момента нашето дърво се подрежда на седмо място в класирането с 24 346 гласа. Подкрепата за Старата черница през последните дни ще е от значение за крайното място, което тя ще заеме, като при повече гласове, може да се изкачи още по-напред в класацията.

Съгласно условията на конкурса, след 22 февруари броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да се запази победителят в тайна до официалното му обявяване. Във временното класиране преди скриването на гласовете с над 64 хил. гласа води хилядолетен дъб в Летина, Испания, около който – според легендите – в миналото са танцували и празнували вещици. Той е следван от древен чинар в Русия, който е вдъхновявал с красотата си писателя Александър Бестужев-Марлински, и от чинар в Куринга, който заради огромната си обиколка днес е най-голямото дърво в Италия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*