Соларна каска за велосипедисти? Може би има смисъл

Немската дизайнерска фирма WertelOberfell е привлякла учени по материалознание, доставчици на материали, крайни потребители и производители, за да разработи идеен проект за интелигентна каска за велосипедисти, която е оборудвана с органични фотоволтаици. Първообразът е проектиран да приоритизира безопасността. Предлаганият интелигентен велосипеден шлем следва да е снабден със сензори за близост, пиезоелектричен микрофон, който приема основни гласови команди за използване без ръце, индикатори за мигачи и печатни пиезоелектрични високоговорители за костна проводимост, които осигуряват звук чрез Bluetooth, без да отклоняват вниманието от заобикаляща среда.

За да максимизират добива на електричество от слънце, дизайнерите с покрили цялата повърхност на уникално оформената каска с плоски органични фотоволтаици. Те с произведени чрез технология за печат на соларни клетки.

Фотоволтаичните пластинки зареждат органични батерии, поставени вътре в модул в долната задна част на каската. Плановете също така показват, че задната част на каската ще съдържа и светлинни „мигачи“. Предвидено е да се вградят и ляв и десен пиезоелектрични хаптични задвижващи механизми, които вибрират, за да предупреждават велосипедиста, ако друго превозно средство се приближава към него. Междувременно зоната пред ушите на колоездача включва кожени каишки с Bluetooth високоговорители.

„Една от целите на този проект по програмата „ Хоризонт 2020“ на ЕС беше да стимулира интердисциплинарен дизайн и изследване на материали, оптимизиране на процесите и да разработи по-малко токсични и по-екологични алтернативи в областта на печатната електроника“, обясниха дизайнерите в изявление на проекта. „Той изследва как новите материали могат да помогнат за подобряване на безопасността и потребителското изживяване по време на пътуване до работното място или колоездене за свободно време.“

Платка Nano Arduino контролира всички електрически компоненти, от свързаните с Bluetooth високоговорители до електрическото задвижване. Концепцията се казва ESUB Tracks.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*