Котонеастърът абсорбира замърсяването на въздуха най-добре

Учени от Кралското градинарско общество (RHS) са установили, че растението котонеасър (Cotoneaster franchetii) може да помогне значително за абсорбирането на замърсяване на въздуха, особено покрай пътища с интензивен трафик. В проучване, което сравнява как различните растения се справят със замърсяването, учените от RHS са намерили, че този вид е най-ефективен измежду своите събратя. Растението е сравнено и с други храсти, включително западенчервен кедър и глог.

Според изследователите, Котонеастърът се оказва „супер-растение“, което може да действа като „въглеродоуловител“ за замърсяването от изкопаеми горива. Проучването обаче сочи, че растението е полезно най-вече в райони с интензивен трафик. В сравнение с другите растения в проучването, за котонеастъра е установено, че е с 20% по-ефективен в абсорбирането на замърсяването. В тихите райони с ограничено замърсяване е установено, че растението е по-малко ефективно.

„По големите градски пътища с интензивен трафик открихме, че котонеастърът развива по-сложна, по-плътна корона, с повече и по-“рошави“ листа“, казва Тияна Блануса, водещ изследовател.

„Ние непрекъснато идентифицираме нови „супер-растения“ с уникални качества, които, когато се комбинират с друга растителност, осигуряват повече ползи [за човека], като същевременно предоставят така необходимите местообитания за дивата природа“, каза Алистър Грифитс, директор по научните изследвания и събирането на данни в RHS. „Установихме, например, че покривът с бръшлян осигурява най-доброто охлаждане, а глогът и живият плет помагат за облекчаване на интензивните летни валежи и намаляват локалните наводнения. Ако се засаждат в градини и зелени площи, където тези екологични проблеми са най-разпространени, бихме могли да променим нещата значително, помагайки за смекчаването и адаптирането към климатичните промени“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*