Сладководните риби са в „катастрофален спад“

Нов доклад предупреждава за „катастрофален спад“ в популациите на сладководните риби. Близо една трета от рибите е заплашена от изчезване.

Милиони хора разчитат на сладководните риби за храна и като източник на доходи чрез риболов и търговия. Но броят на водните животни е спаднал рязко поради натиска, оказван от човека върху природата – включително замърсяване, неустойчив риболов, изграждане на язовири и източване на реки и мочурища.

В доклада се казва, че популациите на мигриращите риби са намалели с три четвърти през последните 50 години. За същия период популациите на по-големи видове, известни като „мегариби“, са се сринали с 94%.

Докладът „Забравените риби в света“ е дело на на 16 природозащитни групи, включително WWF, Лондонското зоологическо общество (ZSL), Global Wildlife Conservation и The Nature Conservancy.

Според WWF, голяма част от наблюдавания срив се дължи на лошото състояние на реките, най-вече в резултат на замърсяване, язовири и канализация. Докладът призовава правителствата да възстановят доброто здраве на сладководните местообитания чрез правилно прилагане на съществуващите закони, засилване на защитата в съответните закони за околната среда и поставяне на мощен набор от глобални цели за възстановяване на природата.

„Природата се бори за оцеляване, да не говорим за процъфтяване, в нашите замърсени води“, каза Дейв Тикнър от WWF. Според него, ако трябва да се приемат насериозно екологичните обещания на правителствата трябва да се предприемат незабавни мерки за възстановяване на доброто здраве на сладководните местообитания“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*