Системите за умно управление на трафика ще спестят $277 млрд. до 2025 г.

Системите за интелигентно управление на трафика ще спестят на градовете по света общо 277 млрд. долара до 2025 г., най-вече като намаляват задръстванията. Цифрата означава нарастване с 55% спрямо прогнозата за спестявания през 2021 г., която е за 178 млрд. долара за 2021 г. Паралелно с това ще бъдат намалени и вредните емисии от трафика. Подобрението ще се дължи главно на подобряването на движенията по кръстовищата.

Прогнозата е от ново проучване на Juniper Research, според което над 95 процента от спестените 277 милиарда долара през 2025 г. ще бъдат спестени заради намаляване на задръстванията. Повече от 75% от спестяванията ще се реализират в Северна Америка и Европа – резултат от по-големия обем на трафика и по-големите инвестиции в IoT технологии.

До 2025 г., според доклада, средностатистическият шофьор ще прекарва с 33 часа по-малко в трафика всяка година благодарение на взаимосвързани и автоматизирани светофари, особено в райони с голям трафик. Тези апаратури ще управляват трафика в реално време с помощта на усъвършенстван софтуер за анализ.

Изследването твърди, че технологиите за свързване на превозните средства към други инфраструктури(V2X), използващи клетъчна свързаност, ще са от решаващо значение за подобряването на съществуващите услуги за интелигентно управление на трафика. Фирмата прогнозира, че свързаността V2X ще позволи на интелигентните платформи за управление на трафика да събират данни директно от превозните средства, вместо да разчитат на традиционните методи за измерване на трафика.

Juniper Research прогнозира и по-тясна интеграция на различните автомобилни услуги в интелигентното управление на трафика, по-специално интелигентното паркиране. Инвестициите в интелигентно паркиране ще достигнат 1 млрд. долара до 2025 г. За сравнение, обемът на този пазар ще възлиза на 460 млн. долара през 2021 г. Според компанията, интелигентното паркиране ще се съсредоточи върху връзката между сензорите за паркиране, платформите за управление и крайните потребители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*