Тропическите гори в Амазонието се разпродават с реклами във Facebook

Части от тропическите гори на Амазонка в Бразилия се продават незаконно във Facebook, разкри BBC. Обявените за продан зони включват национални гори и земя, запазена за коренното население. Някои от парцелите, представени в чрез услугата за класифицирани реклами на Facebook, са с размер колкото 1000 футболни игрища.

Facebook заяви, че е „готова да работи с местните власти“, но посочи, че няма да предприема самостоятелни независими действия, за да спре търговията. „Нашите търговски политики изискват от купувачите и продавачите да се съобразяват със законите и разпоредбите“, добави технологичната фирма.

Лидерът на една от засегнатите местни общности призова социалната мрежа да не чака, а да направи повече. Местни активисти настояват, че правителството на страната не желае да спре продажбите.

„Завоевателите на нашите земи се чувстват овластени до такава степен, че не се срамуват да влизат във Facebook, за да сключват незаконни сделки със земята ни“, каза Иванеиде Бандейра, ръководител на екологичната неправителствена организация Kanindé.

Без сертификати

Всеки може да намери парцел земя от Амазонието, който да си купи -д остатъчно е само да потърси във Facebook Marketplace португалските еквиваленти за думи като „гора“, „местна джунгла“ и „дървен материал“. Някои от офертите съдържат сателитни изображения и GPS координати.

Много от продавачите открито признават, че нямат право на собственост върху земята. Въпреки това незаконната дейност продължава, подхранвана от бразилската животновъдна индустрия.

Изсичането на горите в бразилската част от Амазонието е в разгара си от 10 години насам, Facebook Marketplace се e превърна; в място за продавачи като Фабрисио Гимерес, заснет от скрита камера. „Тук няма риск от проверка от държавни агенти“, казва той, докато върви през изгорялата до основи тропическа гора.

Незаконно освободената от горите земя е готова за земеделие, той е утроил първоначалната търсена цена до 35 000 долара. Самият той не е фермер. Има стабилна работа в града и гледа на тропическите гори като на възможност за инвестиции. При официално запитване от страна на BBC Фабрисио отказва коментар по проблема.

Под прикритие

Много от рекламите идват от Рондония, най-обезлесената държава в тропическите гори на Бразилия. BBC разказва в своя очерк за организирането на среща между четирима продавачи и оперативен агент под прикритие, представящ се за адвокат, който твърди, че представлява богати инвеститори.

Един от продавачите, наречен Алвим Соуза Алвес, се опитва да продаде парцел в местния резерват Уру Еу Уау Уау за около 16 400 британски лири. Мястото е дом на общност от над 200 души от Уру Еу Уау Уау. Поне още пет групи коренно население – хора, които не са имали контакт с външния свят – също живеят там, според бразилското правителство.

„Там няма индианци,“ казва Алвес. „От мястото, където е моята земя, те са на 50 километра. Не мога да ви кажа, че те не се разхождат там по едно или друго време“.

BBC е показала една от Facebook рекламите на лидера на общността – Битате Уру Еу Уау Уау. Отговорът на местнич веок е, че теренът е в район, използван от неговата общност за лов, риболов и събиране на плодове. „Това е липса на уважение“, отвръща Битате. „Не познавам тези хора. Мисля, че целта им е да обезлесят коренната земя, да обезлесят това, което има. Може да се каже, за да обезлесят живота ни“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*