Покритията на корабните корпуси – основен източник на замърсяване с микропластмаса

Когато стане дума за частици микропластмаса, замърсяващи океана, обичайните предполагаеми източници са разпадащите се пластмасови изделия, изхвърлени от потребителите, и синтетични текстилни влакна от пералните машини. Ново проучване обаче сочи, че голяма част от вината е у… защитните покрития на корпусите на корабите.

Воден от д-р Барбара Шолц-Ботчер, екип от германския университет в Олденбург е събрал проби от вода от регион на Северно море, известен като Германския излаз. Пробите са събрани през есента на 2016 и 2017 г. от различни места в областта, която обхваща някои от най-натоварените пътни трасета в света.

Използвайки специални сита от неръждаема стомана, учените са филтрирали водата и са събрали пластмасови частици с размер под милиметър. След това тези частици са били затоплени до близо 600 ºC, при което са се разпаднали до още по-малки фрагменти, които могат да бъдат идентифицирани по химичен път. Целта била да се определи кои видове пластмаса са налице и в какви проценти в общата комбинирана маса на уловените частици.

Учените са установили, че опаковъчните пластмаси като полиетилен и полипропилен са по-често срещани в близост до бреговата ивица, отколкото другаде, но те представляват само около една трета от масата на събраните частици. Останалите – особено тези, събрани в открития океан – се състоят главно от поливинилхлорид, акрилатни полимери и поликарбонати. „Ние вярваме, че тези частици произхождат от покритията на корабните корпуси, където тези пластмаси се използват като свързващи вещества в акрилните бои или епоксидните смоли, например“, казва Шолц-Ботчер. „Нашата хипотеза е, че корабите оставят един вид „следа от плъзгането си“ из водата, която е със същото значение като източник на микропластмаси, с какъвто са и частиците от износване на автомобилните гуми на сушата“.

Доклад за изследването беше публикуван наскоро в списанието Environmental Science & Technology.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*