„Отпечатват“ цяло училище с 3D принтер в Мадагаскар

През последните няколко години технологията за 3D печат в архитектурата извървя пътя от любителски експеримент до сериозна технология за изграждане на какво ли не – стоманени мостове, офис-сгради и жилища. Изглежда технологията скоро ще стане широко разпространена строителна техника. Най-новата стъпка в тази област е план за създаване на първото в света училище, „отпечатано“ на 3D принтер – то ще е в Мадагаскар.

Проектът за училището, което ще бъде „отпечатано“, е резултат от сътрудничество между неправителствената организация Thinking Huts и архитектурната фирма Studio Mortazavi, с помощта на Hyperion Robotics. Планирано е строителството да започне тази година и Thinking Huts се надява да събере 350 000 щатски долара, за да реализира начинанието.

Ако всичко върви добре, проектът ще включва едноетажна сграда с площ около 157 кв. метра, с пространство за около 30 учащи. Ще бъдат инсталирани слънчеви панели за захранване и ще бъде добавена и система за събиране на дъждовна вода, докато интериорите ще бъдат естествено вентилирани. Цялостната форма на сградата е замислена като „шушулка“ – идеята е, че по всяко време могат да се добавят допълнителни „шушулки“ с относителна лекота, ако е необходимо.

Сградата ще бъде построена по метод, познат от други архитектурни проекти, отпечатани с 3D принтер: екструдиране на циментова смес от местен произход, слой по слой, докато основната структура бъде завършена. След това хора – строители – ще добавят гофриран метален покрив, както и други завършващи елемент като врати и прозорци.

Екипът казва, че процесът на печат по план ще отнеме около 22 дена, което е по-бързо от традиционните строителни техники в района. Наред с това трябва да се отбележи, че сградата ще има пространство между вътрешната и външната стена за изолация.

„Стената, произведена чрез на процеса на 3D печат, ще бъде 27 пъти по-здрава от глинената тухла, изсушена на слънце, 3,5 пъти по-здрава от печена глинена тухла и два пъти по-здрава от стандартния бетон“, се казва в прес-съобщението. „Тази якост осигурява много по-голяма устойчивост на разрушаване и структурно увреждане на стената, отколкото използването на глинени тухли (изпечени в пещ или изсушени на слънце) или дори от традиционния бетон. Това е от ключово значение за запазването на безопасността на учениците и увеличаване на полезния живот на сградата“.

Училището е пилотен проект и, гледайки към бъдещето, Thinking Huts се надява да разшири идеята, за да осигури повече училища на други места в Мадагаскар и дори по целия свят.

Снимки: Thinking Huts, Studio Mortazavi

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*