Колумбийски пчелари: авокадовите плантации убиват пчелите

За втори път през последните две години Гилдардо Урего загребва с шепи купищата мъртви пчели, след като невидимо зло е нахлуло в кошерите му в северозападна Колумбия. Урего няма доказателства, но подозира, че виновникът са пестицидите, които продружават търговския бум на авокадовите и цитрусовите плантации в страната.

През последните години в Колумбия са избити стотици кошери, а някои разследвания сочат, че причиката е фипронил – инсектицид, забранен за употреба в Европа и ограничен в САЩ и Китай. Използва се за борба с всякакви насекоми, включително мравки и кърлежи, и е сочен катп причината за масова смърт на пчели по целия свят.

Пчелинът на Урего в колумбийския регион Антиокия произвежда мед, обогатен с цветен прашец от близките овощни градини с маракуя. През 2019 г. той загубил 10 от 19-те си кошера. Този път, казва той, една трета от 12-те му кошера са унищожени – загуба на около 160 000 от трудолюбивите малки опрашители.

През последните години пчелите в Северна Америка, Европа, Русия, Южна Америка и другаде измират или изчезват от „синдром на празния кошер“ – мистериозен бич, който – според пчеларите – е комбинация от безразборното прилагане на за пестициди, нападенията на акари, вируси и гъбички.

На около 300 километра от Антиокия, в регион Киндио, Абдон Салазар няма никакви колебания, че става дума за фипронил, докато брои опустошените си кошери. „През последните две години сме „преброили“ повече от 80 милиона мъртви пчели“, казва той, докато се разхожда между 300-те си кошера. „Говорим за около 800 кошера, по 100 000 пчели на кошер, това е много голямо количество, тревожно количество“.

Салазар и други пчелари в региона все по-често почистват цели могили от мъртви пчели от своите пчелини. Наоколо им са авокадови и цитрусови насаждения в изключително плодородна и биоразнообразна част на света.

Правителственият земеделски институт отрича всякаква връзка между разширяването на посевите от авокадо и смъртта на пчелите.

Изгубването на милиони пчели в Куиндио „съвпада“ с разрастването на монокултурите през последните десетилетия, според Фабер Сабогал, президент на пчеларската организация Asoproabejas. Според местното правителство, пет мултинационални компании са закупили големи площи земя в региона между 2016 и 2019, за да се възползват от нарастващия глобален апетит за авокадо. Износът е скочил от 1,7 тона през 2014 г. до 44,5 тона през 2019 г., а тази година Колумбия стана най-големият доставчик на кремообразния зелен деликатес за Европа.

Но пчелите са „цената“, която местната общност плаща: пчелите внасят отрова в кошерите, след като летят из обработените с пестициди плантации в търсене на храна, казват пчеларите. „Те носят тази отрова в кошера и убиват всички останали“, каза Салазар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*