ДВГ-колите произвеждат 300 пъти повече отпадъци от електромобилите

Предизвикателствата за околната среда, породени от производството на акумулаторни батерии за електромобили, „бледнеят в сравнение“ с екологичните щети от превозни средства с двигател с вътрешно горене, установи проучване на „Транспорт и околна среда“. Превозните средства, задвижвани от изкопаеми горива, произвеждат стотици пъти повече отпадъци, отколкото електрическите превозни средства, според ново проучване на групата. То сравнява екологичния отпечатък на електрическите автомобили с батерии и този на традиционните бензинови и дизелови автомобили.

Теглото на ресурсите, необходими за управлението на автомобили с изкопаеми горива, е 300 до 400 пъти по-голямо от необходимото за електромобили с акумулаторни батерии.

Приблизително 30 кг суровини се използват през целия живот на един електромобил в ЕС, ако се вземе предвид рециклирането. В същото време един ДВГ-автомобил консумира 17 000 литра бензин или 13 500 литра дизел по време на експлоатацията си, гласи анализът.

„Що се отнася до суровините, просто няма сравнение“, каза Люсиен Матие, анализатор на транспорта и електронната мобилност в T&E. „По време на своя живот средностатистическият автомобил с изкопаеми горива изгаря еквивалента на купчина варели с петрол, висока 25 етажа. Ако вземете предвид рециклирането на батерийни материали, то с един електромобил ще бъдат загубени само около 30 кг метали“.

Докладът идва на фона на нарастващите опасения за екологичните последици от бума в производството на батерии за пазара на електрически автомобили, особено деликатите суровини като литий, кобалт, никел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*