Строят устойчив дървен небостъргач в Швейцария

Архитектурните фирми 3XN и IttenBrechbühl са спечелили международен архитектурен конкурс в Лозана, Швейцария, с проекта си за Tilia Tower – 85-метров дървен небостъргач, който ще служи като емблема на устойчивостта и знакова забележителност на новия квартал „Прили-Мели“. В допълнение към амбициозната дървена сграда двете архитектурни фирми ще осъществят и реновация с цел подобряване енергийната ефективност на две съществуващи сгради в района. Целта на начинанието ще е постигане на сертификат Minergie-P, швейцарската норма за сгради с много ниска консумация на енергия.

Дървеният небостъргач ще се намира в западното предградие на Лозана. Очаква се той да внесе нова живот в бързо развиващия се нов квартал „Прили-Мели“ със своята смесена програма, която включва жилища, търговски обекти, пространства за съвместна работа, ресторанти, обществени пространства и хотел.

Кулата ще бъде построена предимно от дървесина. Материалът е избран за своя нисковъглероден отпечатък. Сградата ще бъде отворена към нов площад, озеленен с растения, поддържащи биоразнообразието, и местни микроорганизми. За да подчертаят значението на кулата за областта, както и нейните разнообразни функции, архитектите са създали ритмична скулптурна фасада, съставена от дълбоки прозоречни ниши и тераси. Тяхната задача обаче не се свежда само до красотата – те са проектирани да оптимизират наличието на дневна светлина и засенчването.

Във философията на новата сграда е заложено уважението към връзката нас човека с природата, обясниха архитектите. Важен акцент е осигуряването на изобилна дневна светлина, тъй като това е „важно за благосъстоянието на хората“, според Ян Амундсен, архитект и отговорен старши партньор за Tilia в 3XN. Дървото ще е основен строителен материал – и за конструкцията, и за интериора, което ще придава на пространствата „естествен, топъл и здрав вид“.

Новият висок блок ще бъде свързан с двойка съществуващи сгради – офис-сграда и зала за бадминтон – които ще бъдат подложени на реновация с цел повишаване на енергийната ефективност.

Рендери: 3XN

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*