Експериментална сграда ILOW „следва слънцето“, за да пести енергия

Дизайнерското бюро Carlo Ratti Associati (CRA) и Bouygues Immobilier разкриха проекта си за ILOW (произнася се ий-лоу) – експериментална устойчива сграда, която поема максимално количество енергия от слънцето благодарение на своята овална форма. По план тя трябва да бъде построена в Париж.

Проектът има за цел да свърже два различни – от социално-икономическа гледна точка – квартала близо до Париж. Сградата ще се намира в Нантер, между La Défense – финансовата „централа“ на Париж, която е и най-големият бизнес район в Европа – и квартала, в който се намира Tours Nuages, пионерски следвоенен проект за социални жилища, проектиран от архитект Емилие Айлауд.

Проектиран с параметричен подход, за да прилича на двойка отворени ръце, ILOW заема от формите на Tours Nuages, като същевременно въвежда нова енергийно ефективна конструкция.

ILOW си поставя за основна цел социалното сближаване и устойчивостта. Извитата сграда се състои от две крила, които оформят и обгръщат централен зелен двор, който пък се свързва със съседния обществен парк. Покрита с пищна градина на покрива, сградата със смесено предназначение ще е с площ от 134 550 квадратни метра. В нея ще се помещават предимно офис-площи, разположени над публично достъпен и прозрачен партер с ресторант и кафене. Тази сграда би служила като физическо „общо място“ за двата социално обособени квартала.

За да минимизират енергийното потребление на сградата, архитектите са използвали параметричен подход, на който се базират разположението и размерите на сглобяемите модули на фасадата. Те са проектирани да следват траекторията на слънцето, за да осигурят оптимална естествена светлина на закрито и да минимизират използването на енергия.

Рендери: Carlo Ratti Associati

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*