Американски град забрани изграждането на нови бензиностанции

Градчето Петалума в Калифорния, САЩ, прие закон, ограничаващ изграждането на нови бензиностанции. Разположен на малко повече от 60 км. северно от района на залива на Сан Франциско, малкият град е дом на около 60 000 души и има 16 бензиностанции. В неотдавна въведения закон общинският съвет забрани да се строят други бензиностанции в Петалума.

„Забраната за нови бензиностанции служи на обществения интерес чрез предотвратяване на нови източници на замърсяване, които оказват неблагоприятно въздействие върху околната среда и човешкото здраве“, се казва в закона.

Нормата затвърждава забрана, която беше временно приложена през 2019 г. След влизането в сила на закона Петалума стана „звезда“ както на национално, така и на международно ниво. Градчето се прочу като първото селище в САЩ, забранило изграждането на нови бензиностанции.

„Не знаехме, че ще бъдем първите, а и аз непрекъснато казвам, че не сме направили това, за да бъдем първи в нещо“, каза кметът Тереза Барет. „Ние вървим стъпка по стъпка тук, защото така се прави промяната. Не е важно просто да отчитаме дейност – ако искаме да сме въглеродно неутрални до 2030 г., трябва да правим истински промени“.

Неотдавнашно проучване, проведено от регионалния орган за защита на климата в окръг Сонома, посочи транспортния сектор в като основен източник на замърсяването на въздуха. Според проучването, 60% от емисиите на парникови газове в региона са причинени от превозни средства.

Разбирамо, горивната индустрия е против този ход. Калифорнийският „Алианс за горива и удобства“ заяви: „Някои населени места в щата са тръгнали в грешна посока, забранявайки новите бензиностанции в границите на градовете и окръзите чрез наредби или мораториуми. Този късоглед подход в крайна сметка ще причини по-голяма вреда на общностите, отколкото полза“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*