Кораби с графеново покритие плават по-безопасно и по-дълго

Графеново покритие за кораби може да позволи на плавателните съдове да порят световния океан значително по-дълго и по-безопасно. Наречена Talcoat, специалната гафенова добавка за корабни покрития подобрява устойчивостта на корозия на морските плавателни съдове. Покритието вече се изпробва на два търговски товарни кораба в активна експлоатация.

С течение на времето структурите на морските плавателни съдове, например кораби и танкери, силно корозират по време на експлоатация, въпреки че са защитени с антикорозионни покрития. За това има множество фактори и всички те налагат разработването на по-здрави материали и покрития, за да се подобри безопасността и дълголетието на плавателните съдове. Например въздействието от подместването на товарите, анкерните вериги и свръзките при акостиране могат да причинят повреда на покритието, излагайки основния метал на агресивната морска среда – което ускорява още повече корозията.

Има още много фактори, като ерозия от дъжда и бурното море, които причиняват повреди на покритието. Това налага съответни разходи за ремонт или подмяна на материали. Съответнов сяка година се харчат милиарди евро за технологии за защита срещу морска корозия.

Днес корабостроителите предпочитат да покриват корабите с епоксиден грунд, нанесен върху цялата конструкция. Подобно покритие подобрява трайността и дълголетието на плавателните съдовете, но често съдържа частици, които – в резултат на триенето и износвнето – попадат в океана и могат да причинят вреда на морския живот. Например, наскоро бе разкрито, че преобладаващата част от микропластмасите по протежение на натоварените презокеански пътища идва от покритията на преминаващите кораби, а не от пластмасови отпадъци, изхвърлени в морето.

Фирмата Talga е разработила нов, изчакващ патента си продукт на база графен, наречен Talcoat, за да подобри антикорозионните характеристики на защитното покритие за морски плавателни съдове. Подобреното с графен покритие вече се тества: то е нанесено върху два активни търговски товарни кораба, за да предпазва корпусите им от корозия. Сега тези кораби плават по моретата, превозвайки товари под защитата на Talcoat.

Тъй като със специалното покритие са третирани определени зони от корпусите на корабите, ще може да се направи сравнение между ефективността на досега използваните защитни покрития и новото такова, базирано на графен. Тъй като графенът е материал с висока химическа устойчивост, здравина и непропускливост, той е „привлекателен претендент за високоефективна антикорозионна добавка,“ обяснява д-Каранвеер Анежа, старши учен в разработването на продукти в Talga.

Въвеждането на новото покритие в комерсиална употреба няма да е трудно и няма да изисква технологична промяна в корабостроителниците. Talcoat бива добавен като прах за смесване към епоксидната смола, която се прилага върху корабите, преди нанасяне.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*