Икономични GPS тракери ще следят черните мечки в Япония

Сингапурският Sigfox оператор и доставчик на IoT решения UnaBiz ще предостави GPS тракери с ниско енергийно потребление за наблюдение на азиатските черни мечки в Япония. Очаква се това да спомогне и за запазването на спокойствието на местните жители.

Компанията работи с Изследователския център за дивата природа „Picchio“, туроператор и компания за опазване на дивата природа в префектура Нагано в Япония, за проследяването на мечките в близост до ваканционния град Каруидзава. Местната популация на мечки често предизвиква тревога у жителите и посетителите, тъй като в търсене на хграна едрите животни нерядко навлизат във фермите и селата, особено преди периода на зимния сън.

Центърът за изследване на дивата природа „Picchio“ и сега използва GPS нашийници за проследяване на мечки, но устройствата консумират доста енергия и се налага честата им подмяна – всяка година. Новото IoT решение от UnaBiz обещава да работи по-дълго: до три години. Наред с това технологията ще коства едва една десета от цената на сегашните GPS тракери, обясни Ген Ошима, водещ експерт по мечките в страната, който от 10 години проследява и поставя нашийници на мечките като част от работата на изследователския център.

В изявление за пресата Ошима заяви, че новият вид тракер предлага и по-добро покритие в дълбоката гора. Освен това има възможност за намиране на животни в точно определено време на деня. Това е важно, защото местните рейнджъри понякога са принудени да намират мечки посред нощ, „за да прогонят мечките обратно към гората“.

В Япония има приблизително 21 000 азиатски черни мечки. Програмата за опазването им е част от по-голям проект за проследяване на диви животни за предотвратяване на лова от бракониери и нападенията по селата и фермите. Следващият кандидат за GPS проследяване е голямата местна популация на маймуни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*