Проводими целулозни нишки образуват тъкани, които произвеждат електричество

Благодарение на напредъка в материалите и електрониката облеклото ни един ден може да прави нещо повече от това да ни топли. Учени от Технологичния университет Чалмърс показаха убедителен нов пример за дрехи, които произвеждат електроенергия. Те са разработили нова нишка от проводяща целулоза, която може да бъде вградена в текстила така, че да генерира електричество за всякакви цели.

„Миниатюрните, носими електронни джаджи са все по-често срещани в нашето ежедневие“, казва Созан Дараби, докторант в Катедрата по химия и химическо инженерство в Технологичния университет „Чалмърс“. „Но в момента те са зависими от редки или в някои случаи токсични материали. Освен това водят до постепенно натрупване на големи планини от електронни отпадъци. Има реална нужда от органични, възобновяеми материали, които да се използват в електронния текстил“.

Преди това Дараби и екипът са имали известен успех в разработването на електропроводими влакна, направени от коприна, но сега са насочили вниманието си към целулозата, която, според тях, носи огромен потенциал.

Технологията се основава на целулозни нишки на дървесна основа, които се боядисват с мастило на основата на електропроводим биосъвместим полимер с името PEDOT:PSS. Ролковият механизъм на нанасянето на това покритие превръща нишката в проводяща жичка – толкова добре, че екипът твърди, че нейното създаване може да се похвали с рекордно висока проводимост за целулозна нишка. Тя може да бъде допълнително подсилена с добавянето на сребърни наножици.

Получената нишка може да бъде втъкана в плат или пришита с домакинска шевна машина, за да се получи термоелектричен текстил, който генерира електричество, когато е подложен на топлина от едната страна. Екипът предлага пример с телесна топлина, твърдейки, че с температурна разлика от 37°C (98 ° F) (ако приемем, че човек стои навън през зимата, текстилът може да произвежда около 0,2 микровата електричество.

Подобни дрехи могат да се окажат полезни в редица области, но учените виждат особено голям потенциал в медицинското обслужване, където те могат да бъдат използвани за мониторинг на различни здравни показатели. От своя страна използването на целулоза повишава възможността за рециклиране на крайния продукт.

Все пак засега нишките могат да издържат само на пет машинни изпирания, без да губят електрическата си проводимост.

Фото: Chalmers University of Technology

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*