ОАЕ ще „изтупва“ дъжда от облаците чрез дронове

Безпилотни самолети, които летят в облаците, като и правят „електрошок“, ще изпробват в Обединените арабски емирства. Целта е по този начин да „подмамят” облаците да произвеждат дъжд.

Страната вече използва технология за „засяване“ на облаци, като пуска сол, за да насърчи валежите. Но при средни валежи в ОАЕ от едва 100 мм годишно е ясно защо страната иска да генерира повече дъжд.

През 2017 г. правителството осигури 15 млн. долара за девет различни проекта за подобряване на дъжда. Учени от Университета в Рединг оглавяват един от тях. Той има за цел да промени баланса на електрическия заряд при облачните капчици, обясни проф. Маартен Амбаум, който работи по проекта. „Водната маса намалява драстично [в ОАЕ] и целта на нашето начинание да се опитаме да помогнем с валежите“, каза той пред Би Би Си.

Страната обаче има „много облаци“, така че планът на учените е да убедят капките вода в тях да започнат да се сливат и да се слепят, „като суха коса в гребен“, срещайки статичното електричество, каза той. „Когато капките се слеят и станат достатъчно големи, те ще паднат като дъжд.“

Аля Ал-Мазруи, директор на научноизследователската програма за повишаване на дъжда в ОАЕ, заяви пред изданието Arab News: „Оборудвани с полезен товар от инструменти за излъчване на електрически заряд и персонализирани сензори, тези безпилотни самолети ще летят на ниска надморска височина и ще доставят електрически заряд във въздушните молекули, които трябва да насърчават валежите“.

След това изследването ще бъде оценено с надеждата за повече финансиране за подготовката на по-голям самолет, който да „изтъпва“ дъжда от облаците занапред.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*