PV масив ще покрива 1/3 сметката за ток на плувния басейн в Созопол

Oбщинският плувен басейн в Созопол се сдоби с фотоволтаична инсталация, която помага за намаляване на сметките за електроенергия. Соларната система, монтирана на покрива, ще произвежда по около 64 киловатчаса годишно и ще покрива около една трета от разходите на съоръжението за електричество, съобщиха от общината.

На покрива на закрития басейн са монтирани 170 соларни панела със съответното оборудване. Проектът е реализиран чрез социална инвестиция в размер на 133 000 лева, направена от Shell и партньорите ѝ в проучвателен „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море – Woodside Energy и Repsol.

Електроенергията от соларните панели ще се използва за захранването на осигуреното ново, енергийно ефективно осветление на база светодиоди – също доставено по проекта, за климатизация и за доподгряване на водата. По този начин фотоволтаичната система ще спестява по около 12 000 лева годишно от разходите за електроенергия на общинския плувен басейн, които възлизат на около 35 000 лева на година.

От гледна точка на опазването на околната среда соларната система ще спестява по 39 000 килограма въглероден диоксид на година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*