Силуетът на Филаделфия ще помръкне, за да спаси мигриращите птици

От 1 април небето над Филаделфия ще спре да свети толкова ярко, колкото обичайно. Но това е резултат от една добра кауза. Програмата „Lights Out Philly“ е инициатива, която има за цел да спаси живота на мигриращите птици, като затъмни изкуственото осветление или го изключи изцяло по време на придвижването на пернатите. Програмата продължава от 1 април до 31 май и от 15 август до 15 ноември – когато мигриращите птици преминават над града.

През тези периоди мениджърите на имоти и наемателите са призовани доброволно да изключат осветлението или да ги затъмнят от полунощ до 6 сутринта. Учени, орнитолози и академични специалисти стоят в основата на програмата, провокирана от „масов сблъсък на мигриращи птици“ през октомври миналата година.

„Имаме образци в орнитологичната колекция на академията от измиране на птици, което се е случило още когато за първи път на кулата на кметството на Филаделфия е инсталирано осветление през 1896 г.“, казва Джейсън Уекщайн, асоцииран куратор по орнитология в Академията по естествени науки на Университета Дрексел. Уекщайн казва, че сблъсъкът миналата година е причинен от комбинация от неблагоприятни условия, включително тежки облаци и дъжд. Времето в комбинация със светлините на града са довели до „бедствие“ за мигриращите птици по време на придвижването им на юг“.

Когато птиците мигрират, те се ориентират по небесните сигнали като звездите, за да следват своя път. Когато не могат да видят такива сигнали в облачен ден, могат да се объркат и това да доведе до сблъсъци. Изкуственото осветление допълнително обърква животните.

От своя страна Асоциацията на собствениците и мениджърите на сгради във Филаделфия заяви, че много домоуправители и собственици са готови да подкрепят този ход. „Имаме няколко лидери и вече е налице списък с около 20 сгради, много от които са емблематични и много разпознаваеми за силуета на Филаделфия, които ще се включат в инициативата,“ заяви изпълнителният директор на асоциацията Кристин Кипхорн.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*