Tesla затваря първия си завод в Европа

Tesla ще прекрати сглобяването на Model S и Model X в Тилбург, Холандия. В края на януари тези електромобили бяха преработени, което промени производствения процес в САЩ и сглобяването в Холандия вече не е възможно.

Въпреки, че има малко външни промени в новите Model S и Model X, автомобилите са променени значително по отношение на технологиите и интериора, отбелязва холандското издание NU. Поради това, сглобяването на двата модела в Тилбург вече не може да се извършва технически в индустриален мащаб.

Фабриката бе открита през 2015 г. в присъствието на шефа на Tesla Илон Мъск и министъра на икономиката на страната Хенк Камп.

Tesla се консултира с профсъюзната организация, за да намери други позиции за работниците в завода. В провинция Брабант се сглобяват не само автомобили – там американската компания разполага и с цех за пръскачки, склад за резервни части и т.нар. център за ремонт, където стари или употребявани части се привеждат до качеството на нови. От 1 510 души, работещи за Tesla в Холандия, 540 са заети в Тилбург.

Заводът в Тилбург беше особено зает през 2018 г. , когато Model S и Model X бяха много популярни сред бизнес потребителите, заради благоприятните данъци. През годината в Холандия са регистрирани съответно 5622 и 2963 броя от двата модела. По-късно бе въведен „данък Тесла”, в резултат на което през 2020 г. продажбите на Model S и Model X паднаха съответно до 292 и 299 броя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*