Пчелари недоумяват какво мори пчелите

Пчелите изчезват масово и макар че безразборното третиране на земеделски площи с пестициди е голям проблем, то не е основна причина за изчезването на работните насекоми. Пчелари от цяла България недоумяват какво прогонва трудолюбивите животинки от кошерите им.

От 250 пчелни семейства са останали само 30 в пчелина на Християн Боев, който отглежда пчелите си в Източните Родопи. „При колеги около мен положението е подобно. Пчелите липсват. Мед има в кошера средно 10-12 кг. Подморът* е една шепа. Пуснах изследване за нозематоза и акароза, въпреки че се съмнявам да е това. Нямаше такава симптоматика през изминалата година. В района почти няма конвенционално земеделие,“ пише Боев в специализиран форум за пчелари в социалните мержи. Казва още, че в кошера има и нормално количество пило – яйца и ларви на бъдещи пчели.

От 15 кошера само един има обитаващо семейство и при Георги Русев от района на Сунгурларе. Споделя, че колегите му от региона имат същото съотношение на изгубени и оцелели семейства. Сто от общо сто отглеждани пчелни семейства са изчезнали в пчелина на Нигяр Мехмед от района на Силистра.

Така нареченият „Синдром на празния кошер“ не е новост за пчеларите. Причините за него обаче продължават да са напълно неясни.

Освен Боев и други пчелари от планински райони – т.е. области, където няма индустриално земеделие и пръскане с пестициди – също наблюдават изчезване на пчелните семейства. „Пчеларствам в Средногорието и при мен положението е трагично. Тук няма кой да пръска. В тези села почти няма хора. Нищо не се отглежда по дворовете, нито има технически култури,“ пише Илия Примов. Споделя, че гледа пчели от 20 години, но от 3 години се сблъсква със синдрома на празния кошер.

Липсата на достатъчно храна също се изключва като възможна причина. Освен наличието на мед в кошерите, пчеларите отчитат, че в питите на опразнените кошери има и достатъчно перга**.

Някои се опитват да си обяснят изчезването на пчелните семейства с голямата суша през миналата година. Според тях, липсата на влага намалява и нектара, който растенията отделят.

Други свързват изчезването на пчелите с разполагането на клетки за комуникационните мрежи. Според тях, в малкото райони, където все още няма гъста клетъчна мрежа, пчелите живеят нормално в кошерите си.

Трети свързват изчезването на пчелите с разпръскването на отрови чрез изгорелите газове на многобройните самолети, прелитащи в небето.

Съществува и допускането, че пчелите страдат от вирусна инфекция, която остава в периферията на вниманието дори при изследванията, провеждани от агенциите по безопасност на храните и по животновъдството.

Мнозина от пчеларите са скептични, че причината някога ще бъде изяснена. „В анализа ще Ви пишат, че има нозематоза и вароатоза, и толкова. Ако дадете [проба за] анализ за пестициди – и това ще открият – и толкова. Няма вече научни работници, които да са заинтересовани и да търсят истинската причина и да посочат мерки за предотвратяване на смъртността,“ пише пчеларка на име Тонка Матева до Боев.

______________________

* Подмор – естествена смъртност на пчели през зимата.
** Перга – продукт, резултат от ферментация на смес от мед и цветен прашец, най-съществена храна на пчелите

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*