На Острова строят ветроенергиен парк, собственост на самите потребители

Първата британска вятърна ферма, която е собственост на самите си потребители, ще бъде построена в Обединеното кралство – в Коедели, южен Уелс. Проектът получи зелена светлина, а платформата Ripple Energy обяви, че е получила 1,1 милиона британски лири финансиране от правителството в подкрепа на проекта.

Финансирането ще позволи завършването на ветроенергийния парк през есента на 2021 г., според Ripple. Друг заем от 1,8 милиона британски лири е договорен от Банката за развитие на Уелс. Той може да бъде взет през лятото, ако са изпълнени определени условия.

Собствените клиенти на Ripple са внесли малко над 1,3 милиона британски лири за проекта. Те очакват възвръщаемост под формата на спестявания от битовите сметки за ток на домакинствата си. Вятърният парк Graig Fatha ще бъде собственост на всичките 675 домакинства, които вече са се регистрирали в платформата. Всички членове ще получават зелена електроенергия директно от своя дял от вятърната централа по-късно тази година. Броят на участващите домакинства може да се промени, загатва Ripple.

Иновативният модел трябва да означава, че участващите домакинства спестяват до 25 на сто от сметките си за електроенергия всяка година през 25-годишния живот на вятърната централа, според компанията. Други домакинства също могат да се абонират за платформата Ripple и да закупят дял от новата вятърна електроцентрала за едва 25 лири, добавят от платформата.

„С наближаването на Коледа членовете на Ripple ще могат да бъдат снабдявани със зелено електричество от собствената си вятърна ферма“, каза Сара Мерик, главен изпълнителен директор на Ripple Energy. „Това е първи подобен проект за Обединеното кралство. Той показва, че хората могат да играят наистина активна роля в бъдещето на чистата енергия. Твърде дълго хората бяха странични свидетели; сега те могат да споделят ползите от зелената енергия директно“.

Платформата за собственост на в проекти за чиста енергия Ripple Energy е един от редица иновативни модели на финансиране, целящи да привлекат обикновените хора към финансирането на инфраструктури за добив чиста енергия. Тя е само една от няколко подобни платформи в Обединеното кралство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*