Проучване: звуците от природата подобряват здравето

Ново проучване на изследователи от Университета Карлтън, Мичиганския държавен университет и Държавния университет в Колорадо, съвместно със Службата за национални паркове на САЩ установи, че звуците от природата са не само приятни, но могат да имат различни ползи за здравето за хората – макар че откриването на тези звуци не винаги е лесно.

Ако има нещо, което прави живота по-приятен, това е възможността да общуваме с природата. Разходката в гората може да бъде едновременно стимулираща и успокояваща, докато на ума се дава шанс да си почине от стреса на ежедневието. Сега метаизследване на 36 публикации предполага, че звуците от природата са не само благодат за творците, но и могат да имат положителни ефекти върху здравето на хората. Повечето анализирани проучвания са проведени в лаборатория или болница и обхващат 11 различни страни.

Новото метаизследване, водено от Рейчъл Бъкстън от Университета Карлтън и включващо анализ на звукозаписи от 251 обекта в 66 национални парка из САЩ, сочи, че в райони, където има високи нива на естествените звуци и ниски равнища на изкуствения шум, хората показват подобрено здраве, по-малко усещане за болка, по-добро настроение, подобрени когнитивни умения, повече положителни емоции и по-ниски нива на стрес и досада. В допълнение, различните звуци имат различни „екстра“ ефекти. Например, звуците на водата се оказват най-добри за подобряване на положителните емоции, докато звуците на пеещи птици помагат на хората да преодолеят стреса и досадата.

Изследването е нещо като „обратната страна на медала“ спрямо познатия проблем с шумовото замърсяване. Докато много звуци, свързани със съвременното индустриално общество, създават стрес, напрежение и дори могат да навредят на здравето на човека, новото проучване предполага, че естествените звуци могат да имат обратен ефект.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*