Обезлесяването допринася за болестните огнища

Неотдавнашна статия, публикувана във Frontiers in Veterinary Science, установи, че съществува връзка между обезлесяването и появата огнища на зоонозни и преносими болести. Изследването показва, че обезлесяването е довело до увеличаване на огнищата на вируси, подобни на COVID-19, а също така улеснява разпространението на векторно преносими заболявания като малария.

По-голяма загриженост предизвиква фактът, че констатациите показват и увеличаване на разпространението на болестите в райони, които са обект на повторно залесяване. Авторите на статията казват, че засаждането на дървета може да увеличи риска от заболявания колкото и обезлесяването, ако не се извършва правилно. Изследователите обясняват, че монокултурите, като например комерсиалните гори, могат да съсипят екосистемата, унищожавайки местните растения, които осигуряват защита срещу вируси и вредители.

„Бях изненадан колко ясен е моделът“, каза Серж Моран, съавтор на изследването и директор на Френския национален център за научни изследвания. „Трябва да обърнем повече внимание на ролята на гората за човешкото здраве, здравето на животните и здравето на околната среда. Посланието от това проучване е „не забравяйте гората.“

Изследователите са използвали данни от Световната здравна организация, Световната банка и Организацията за прехрана и земеделие, наред с други, за да определят корелацията между болестите, популациите и горската покривка. Те установили, че в периода от 1990 до 2016 г. е имало близо 4000 огнища на 116 зоонозни болести, които са прескочили видовата бариера и са заразили хора, както и 996 огнища на 69 векторно пренасяни болести.

Има и предишни проучвания, които показват силната връзка между риска от заболявания и близостта до екосистеми, които са били унищожени от човешката дейност. Конкретен пример е Бразилия с регионите близо до тропическите гори на Амазонка, където са докладвани увеличен брой случаи на малария поради повсеместното обезлесяване. Моранд е загрижен за продължаващото влошаване на ситуацията около Амазонка. Откакто президентът Джаир Болсонаро пое управлението, дърводобивът и горските пожари са ежедневие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*