Соларна беседка зарежда електронни джаджи на центъра на Генерал Тошево

В центъра на Генерал Тошево соларна пейка във формата на къщичка дава възможност на минувачите да заредят свои електронни устройства директно от слънцето. Беседката бе монтирана преди броени дни, а вътре могат да поседнат до 4 човека, които да се възползват от наличните 4 USB порта за зареждане на телефони и други джаджи.

Инсталацията е инициирана от Общински младежки съвет в Генерал Тошево поради желанието им да има нещо ново, соларно и иновативно и този град, след като соларни мебели се появиха в други, по-големи градове в страната. Соларната пейка е проектирана и произведена от Техносън. „От няколко години соларните градски мебели в България се свързват с името на нашата компания. … С изработването на соларните пейки и дървета в Бургас и Пловдив натрупахме опит и научихме колко дълъг и сложен е жизненият цикъл по производството на иновативен продукт – от идеята, през проектирането, създаването на технологията за производство, прототипирането и т.н. до изработването на готовото изделие,“ разказва Мирослав Димитров, управител на фирмата. Споделя, че той и колегите му никога не са се страхували „да скочат с двата крака“ в нещо ново, предизвикателно и дръзко, „без да жалим време и средства и да разработим нещо ново, красиво и уникално.“

Самата пейка е с размери 250х250х90 см, а отгоре има фотоволтаичен панел, монтирани под формата на покрив на къща. Мощността е 160Wp. Формата на конструкцията всъщност символизира къща със соларен покрив. Посланието към гражданите е семпло: колко е лесно, достъпно и полезно е използването на слънчевата енергия у дома.

В соларната беседка, която тежи 2500 килограма, е вграден акумлатор VRLA 12V/20Ah. Именно благодарение на него джаджите могат да се зареждат по всяко време. Беседката си има и LED осветление, което харчи едва 4 вата.

„От известно време ми се въртеше в главата създаването на типова „соларна пейка“, която да може да се произвежда в различни варианти за различни клиенти. Техносън е сред основателите на Българска Соларна Асоциация, където сме си поставили за цел популяризиране на използването на слънчевата енергия, затова беше естествено да заложим това и в дизайна на изделието,“ казва още Мирослав Димитров.

Посочва още, че процесът на дизайн, изработване на технология, моделна екипировка, тестове и прочее е отнел повече от предвиденото време, но в крайна сметка във фирмата са доволни от резултата.

Снимки: Слънчево зареждане с Техносън

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*