Учени: по-важно от засаждането на нови гори е да опазваме старите лесове

Днес, когато човечеството е на прага на климатична катастрофа, правителства, благотворителни организации и частни компании се опитват да възстановят природните сили, като много често се насочват към залесяването. Засаждането на нови гори се практикува особено в райони, където някога са били унищожавани гори. Проучване от миналата година обаче показва, че е по-важно да опазваме старите гори – залесяването на сечища има далеч по-малко полза.

Традиционно презасаждането на дървета се смята за най-добрият начин за възстановяване на въглеродния баланс, но новото проучване, публикувано в списание Nature, показва, че да оставим горите да растат естествено е по-евтино и позволява на местните дървета и дивата природа да се развиват по-добре и по-бързо. Затова учените призовават усилията на общностите да се съсредоточат върху опазването на съществуващите стари гори, вместо върху повтарянето на цикъла от сеч и презалесяване.

Най-благоприятните региони за естествено повторно залесяване са тропическите региони на Западна и Централна Африка. В Централна Европа и Близкия изток обаче възстановяването отнема повече време. Авторите отбелязват, че това се дължи на факта, че в някои региони растежът трябва да бъде леко „подтикнат“, докато другаде самата природа бързо „взема своето“.

„Ако източниците на семена са наблизо и мястото не е твърде увредено, тогава горите вероятно могат да растат сами. Ако теренът е деградирал и източниците на семена са далеч, или ако единствените източници на семена са от един или малък брой видове, тогава е по-добре цялата площадка да бъде активно засадена и да се засаждат множество различни видове, за да се помогне за възстановяване на по-разнообразна гора,” казва Сюзън Кук-Патън, основният автор на изследването.

Горите ежегодно поглъщат около една трета от емисиите на парникови газове от човешките дейности. Проучването сочи, че потенциалът за естествено възобновяване на поглъщането на въглерод е значително подценен, казват учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*