Приливни турбини захранват електрически превозни средства на остров Йел

Все повече страни по света възприемат електрическите превозни средства, което означава обръщане на особено внимание на зареждането. В Шотландия, на остров Йел, са решили този въпрос по интересен начин: захранват електромобилите с енергия от прилива.

Nova Innovation e изградиla подводна мрежа от въртящи се приливни турбини, закрепени към дъното на океана. Те не могат да се видят от въздуха, а също така са проектирани да не представляват никаква опасност за придвижващите се плавателни съдове. Едно е сигурно за Йел – около него има много океанска вода, така че това е доста предвидим източник на енергия за мрежата на острова.

Върху 83-те квадратни мили на Йел живеят 966 жители. Подводните турбини вече захранват и къщи и предприятия на Йел – през последните пет години.

„Сега имаме автомобили, които се захранват от прилива и отлива, което показва огромните стъпки напред, които правим в борбата с изменението на климата“, каза Саймън Форест, изпълнителен директор на Nova Innovation.

Шотландия отдавна е емблематична в областта на възобновяемата енергия. Страната е впрегнала достатъчно вятърни турбини, за да захранва страната, два пъти по-голяма от самата нея. Първата си енергийна ферма за приливи и отливи Шотландия стартира през 2016 г., а до 2020 г. вече имаше повече подводни турбини от която и да е друга държава.

Засега морските изследователи все още оценяват ефектите от подводните турбини върху дивата природа. Според Андреа Копинг от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория по животните, сблъсъците с турбини са възможни, но е малко вероятно да доведат до фатални инциденти с животни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*