Нов тип умни прозорци намаляват нуждата от климатизация

Интелигентните прозорци, които контролират количеството топлина, което влиза в или излиза от сградата, могат да намалят нуждата от енергоемки климатични устройства и да помогнат за модернизиране на европейските сгради, за да ги направят по-енергийно ефективни.

Изследователският проект Intelglazing използва нови идеи в нанотехнологиите и фотониката (физиката на светлината), за да създаде ултра-тънки покрития за прозорци, които по-добре изолират сградите, обяснява ръководителят на изследването Йоанис Папаконстантину, професор по наноинженерство в Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Подобен подход е опитван вече в индустрията. Все пак различните покрития постигат различна степен на успех в интелигентнито контролиране на затоплянето и охлаждането на сградите. „Ако започнете да смесвате прозоречните покрития с нанотехнологии, тогава можете да разширите границите на ефективността до много по-високи нива,“ казва Папаконстантину.

Технологията Intelglazing glass има две части. Първата е микроскопично тънък слой от наноструктурирано стъкло с форма на малки гребенчета, които са с височина по-малко от микрометър (или една хилядна от милиметъра). Тези структури – наногребени – се припокриват помежду си и разпръскват слънчевата светлина, намалявайки отблясъците, които влизат през прозореца.

Втората част е това, което прави прозорците енергийно ефективни. Тук изследователите са експериментиратли с материал, наречен ванадиев оксид, който може да се прикрепва към наногребенчетата. Това химично съединение е термохроматично – което означава, че може да промени цвета си в зависимост от температурата. Например горещите дни ще накарат ванадиевия оксид да промени структурата си, което ще доведе до потъмняване и съответно до отблъскване на по-голямата част от затоплящата инфрачервена слънчева светлина. Обратно, през студените дни ванадиевият оксид ще изсветлее и ще пропусне по-голямата част от светлината вътре.

Производителите могат да нанасят този слой директно върху новите прозорци като слой върху стъклото, а също така е възможно покритието да се нанесе върху стари прозорци като самозалепващо фолио. Допълнителна полза от това, казва проф. Папаконстантину, е, че производителите могат да персонализират прозорците, настройвайки ги за промяна при различна степен на затопляне.

„Можете да промените химическия състав на ванадиевия диоксид по начин, по който той може да превключва при по-висока или при по-ниска температура“, каза той. „Това значи, че можете да имате доста добър контрол“. Например, прозорците в Южна Испания могат да бъдат персонализирани да блокират слънчевата светлина при по-ниска температура, за да се предотврати затоплянето на сградите през деня. В Северна Швеция пък покритиетоможе да се направи така, че прозорците им да започват да блокират слънчевата светлина само при доста по-висока температура.

Освен всичко, изброено дотук, покритието има и друго свойство – то е хидрофобно. Това значи, че може да отблъсква водата. Подобно качество е полезно при дъжд, защото капките ще се стичат бързо от прозореца, отмивайки и мръсотията от него.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*