Rolls-Royce, Tecnam и Widerøe разработват електрически пътнически самолет

Rolls-Royce, Tecnam и най-голямата авиокомпания в Скандинавия Widerøe обявиха партньорство, което би трябвало да роди нов, изцяло електрически пътнически самолет до 2026 г.

Rolls-Royce и Widerøe за първи път започнаха съвместна изследователска програма през 2019 г. Тя имаше за цел разработването на жизнеспособен модел електрически самолет, за да изпълни амбицията на Норвегия всичките й вътрешни полети да са с нулеви емисии до 2040 г. Поради своята топография Норвегия до голяма степен разчита на въздушните пътища за връзка – какъвто впрочем е случаят с повечето скандинавски страни.

„Огромната мрежа от летища … в Норвегия е идеална за технологии с нулеви емисии“, каза Щайн Нилсен, главен изпълнителен директор на Widerøe. „Този самолет показва колко бързо може и ще бъде разработена нова технология – и че сме на път да постигнем амбицията си да летим с нулеви емисии около 2025 г.“

Rolls-Royce ще предложи своя опит в разработването на силови и задвижващи системи. От друга страна Tecnam ще отговаря за разработването на дизайна на самолета, както и за надзора на производството и сертифицирането. След като дизайнът на самолета бъде готов, Widerøe ще трябва да гарантира, че дейностите на авиокомпаниите са готови да използват този модел до 2026 г.

От авиокомпанията посочиха, че се гордеят да играят ролята на оператор-пионер, но в същото време се вълнуват от предизвикателствата пред пускането в експлоатация на първите самолети с нулеви емисии в света.

Изображения: Rolls-Royce и Tecnam

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*