Тревожно е увеличеното използване на антимикробни средства в строителните материали

Като тревожна трябва да се разглежда тенденцията на нарастващо използване на антимикробни химикали в строителните материали, заявиха водещи организации от областта на зеленото строителство в съвместно изявление. На фона на пандемията от COVID-19 се наблюдава скок на антимикробните строителни технологии като плотове и дръжки на врати. Но експертите предупреждават, че тези продукти всъщност могат да нанесат повече вреда, отколкото полза.

Изявлението разглежда ключови области на безпокойство относно употребата на подобни химикали, тяхната ефективност и възможните им странични ефекти върху човешкото здраве и околната среда като цяло. Макар че все повече хора разчитат на тези антимикробни продукти, не бива да се забравя, че химията в тях може да бъде опасна за здравето. Съвместното изявление също така поставя под въпрос заблуждаващите маркетингови послания относно подобни продукти.

Ефектите от редовното и системно приложение на антимикробните продукти – и върху човешкото здраве, и върху околната среда – не са добре изучени, припомня индустрията. От друга страна, вече има данни, че триклозанът например – съставка, често използвана в антибактериалните сапуни – не са безопасни, могат да влияят на функционирането на хормоните и дори могат да са канцерогенни (Антибактериалният сапун причинява рак на черния дроб при мишките).

„За съжаление науката, която стои зад антимикробните средства в строителните продукти, не отговаря на маркетинговите претенции“, казва Том Брутън, един от авторите на изявлението и старши учен от Института за зелена научна политика. „Всъщност тези продукти може да осигуряват фалшиво чувство за защита, като същевременно представляват други заплахи за здравето“.

Има много антимикробни средства, използвани в строителни материали и домашните продукти. Сред най-често срещаните химикали са кватернерните амониеви съединения, които са свързани с развитието на астма. Други включват триклозан.

„Сега повече от всякога трябва да се стремим да създаваме по-здравословни пространства, където хората да живеят и работят“, каза Джина Циганик, главен изпълнителен директор на Мрежата за здравословно строителство. „Архитектите, дизайнерите и собствениците на сгради трябва да предприемат предпазлив подход и да избягват недоказани решения с известни вреди“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*