Австралийски производител споделя излишното си PV електричество със служителите си

Една фирма с мисия да смекчи суровото въздействие на слънцето и да подобри енергийната ефективност на сградите скоро ще направи излишното електричество, генерирано от нейната собствена покривна фотоволтаична система, достъпно за собствените й служители при извънредно изгодна цена. Става дума за Hunter Douglas – известен производител на щори, сенници и системи за окачени тавани. Това ще да е първият случай, когато бизнес „поделя“ търговията си с възобновяема енергия между компанията и нейните работници.

В средата на 2018 г. големият покрив на основния австралийски завод на компанията беше покрит със 800 kW слънчеви панели като част от ангажимента му за повишаване на устойчивостта. „Всичко, което правим, е предназначено да развива нашия бизнес и бизнеса на нашите клиенти и да допринася за един по-устойчив свят“, казва уебсайтът на Hunter Douglas. Така и инсталирането на 2080 слънчеви панела във фабриката в Ридалмир е било предназначено, казва фирмата, „да подпомогне местната икономика, като продължи инвестициите ни в австралийското производство“.

С течение на времето обаче е станало ясно, че Hunter Douglas може да позволи и на своите служители да се възползват от инсталацията. Фирмата им предлага намалена цена за излишната електроенергия, която фирмата изнася към мрежата през уикендите и през летните вечери след 16:00, когато съоръжението е затворено.

Концепцията за споделяне на електричеството със собствените служители е реализирана с помощта на платформа за проследяване на енергията, разработена от технологичния иноватор Enosi. Има и нов договор за доставката на енергия с местния енергиен оператор.

Платформата на Enosi позволява на потребителите на енергия да избират източника на своята енергия – независимо дали става въпрос за една или повече слънчеви или вятърни ферми, или в този случай – слънчевата инсталация на покрива на Hunter Douglas. Използвайки интелигентни данни за измерване, платформата проследява, съпоставя и задава производството и потреблението на енергия на интервали от половин час, така че потребителите да могат да видят точно откъде идва енергията им в даден момент и колко спестяват.

За служителите, които не могат да си позволят да инсталират система слънчева енергия на собствените си покриви – или които живеят в домове под наем – това означава, че могат да набавят голяма част от енергията си от възобновяем източни, при някои от най-ниските цени на енергията в Нов Южен Уелс.

Наред с това този подход позволява на бизнеси като Hunter Douglas да създадат усещане за общност сред своите служители, като „споделят“ ползите от инвестициите си в слънчева енергия.

Снимка: Hunter Douglas

1 коментар

  1. ..ейй големи хитреци и тия, зарибяват служителите с ниска цена на ел.енергията! Защо не им помогнат с ниски/безлихвени кредити да си поставят такива системи, а само им дават да „помиришат“ от далаверата и да са „закачени“и да „бозаят“ само докато работят при тях 🙂 ..Хитри лисици такива :))…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*