Брилянтно-син оцветител за храна се добива от червено зеле

Може да изглежда като основен цвят, но синьото всъщност е доста рядко срещан цвят в естествения свят. Това усложнява търсенето на естествени сини оцветители – особено за храна. Но сега екип от учени е намерил обещаващ кандидат за натурална синя боя, който се крие в…. червеното зеле!

„Сините цветове наистина са доста редки в природата – много от тях са по-скоро червени и лилави“, казва Памела Дениш, автор на новото проучване. Брилянтно-синьото, което нейният екип е намерил, идва от вид молекула, наречена антоцианин, която придава червени, лилави, сини или черни оцветявания на определени цветя и хранителни растения като къпини, малини, боровинки, череши и червено зеле.

Именно последното растение е това, което най-накрая е „издало“ тайната. Както може да се очаква, повечето антоцианини в червеното зеле са червени или лилави, но и там има малки количества синьо. След около десетилетие опити, екип от учени от редица институции и хранителни компании успя да извлече полезни количества синьо чрез преобразуване на други антоцианини.

За направата на това е бил нужен определен ензим, така че екипът проверил библиотека от милиони от тях и използвал изчислителни симулации, за да изследва около 100 квинтилиона потенциални протеинови последователности. В крайна сметка учените успели да проектират перфектния ензим за превръщането на червените и лилавите антоцианини в сини.

Екипът казва, че крайният резултат е естествено багрило, еквивалентно на широко използвания синтетичен FD&C Blue No. 1. При тестовете цветът придал на сладоледа поразителен син оттенък, за който е трудно да се повярва, че е естествен.

Изследователите са основали стартираща компания, наречена Peak B, за да се опитат да комерсиализират новия естествен син оцветител за храна.

Изследването е публикувано в списанието Science Advances.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*