Енергетици: трябва да има конкуренция между технологиите за енергия

Налице са разнообразни технологии за добив на енергия, но енергийната политика, която се кове в момента, трябва да създаде конкуренция между тях. Липсата й е фактор, който изкривява пазара и цените. Това послание отправи Люлин Радулов, председател на националния комитет на България в Световния енергиен съвет по време на Деня на българската енергетика, който започна тази сутрин в столичния хотел Шератон.

За добив на енергия разчитаме на ядрени електроцентрали, централи на твърдо гориво, все повече “зелени” източници – соларни, вятърни паркове. Между тях обаче няма конкуренция. Това създава известно изкривяване на пазара, защото когато инвеститорът дойде тук и построи например фотоволтаична електроцентрала, държавата се задължава да му изплаща определена, доста висока цена за всеки генериран мегават; след време държавата ще усети, че това не може да продължава така и ще спре да финансира соларната енергия. Тя ще избере да подкрепи друга технология, ще започне да я финансира, но порочната практика ще се повтори.

Решението на този омагьосан кръг е да се създаде политика, която да насърчава конкуренция между различните видове енергия и между отделните технологии, които се ползват за добива й.

“Защо е нужно да правим огромни соларни паркове, когато можем да имаме соларни панели на покрива на всяка сграда и нейните обитатели да са потребители на тази енергия? Това се нарича разпределена енергийна структура, – посочи Радулов. – По същия начин защо е нужно да правим соларни паркове и да произвеждаме електричество, с което да топлим водата си вкъщи, когато можем да имаме термопанели за топлене на водата за битови нужди и това е много по-ефективно?” Според Радулов, енергийната политика в страната ни е изготвена така, че не е насърчила хората да си монтират термопанели за топлене на водата.

Подобни пропуски следва да бъдат взети предвид при изготвянето и развитието на енергийната политика в страната, категоричен е Радулов. По думите му, освен конкуренцията между различните видове енергия и технологиите за добива й, важно е въвеждането на новите технологии да бъде съпътствано от промяна в поведението на потребителите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*