Франция забранява вътрешни полети на къси разстояния

Френските законодатели предприеха мерки за забрана на вътрешните полети на къси разстояния, при които съществува алтернативен бърз превоз чрез влакове. През уикенда депутатите гласуваха в подкрепа на законопроект за прекратяване на авио-маршрутите с времетраене под два часа и половина, при които същото пътуване може да бъде направено с влак. Мерките могат да засегнат пътуванията между Париж и градове, включително Нант, Лион и Бордо.

Свързващите полети няма да бъдат засегнати. Планираните мерки ще бъдат изпратени на допълнително гласуване в Сената, преди да станат закон.

Авиокомпаниите по света са силно засегнати от пандемията на коронавируса. Уебсайтът Flightradar24 съобщава, че броят на полетите през миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г. В същото време нуждата от намаляване на въглеродните емисии при транспорта е огромна.

Френската гражданска конвенция за климата, която беше създадена от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включваше 150 представители на обществеността, предложи прекратяване на самолетните пътувания с времетраене под 4 часа, ако съществуват възможности за пътуване с влак. Все пак лимитът бе намален на два часа и половина след съоръжения от някои региони и авиокомпанията Air France-KLM.

Франсоа Пупони, член на френското национално събрание, заяви пред агенция Ройтерс, че планът „не е правилният“. „Опазването на околната среда трябва да има предимство, но нека не изоставяме социалните и икономически избори около индустрията и около летищата“, каза той.

Френската потребителска група UFC-Que Choisir пък призова законодателите да запазят четиричасовия лимит. „Един самолет отделя средно 77 пъти повече CO2 на пътник в сравнение с влака по тези маршрути, въпреки че влакът е по-евтин, а загубеното време е не повече от 40 минути“, се казва в изявление. Организацията също така призова за „предпазни мерки, така че [френската национална железопътна компания] да не се възползва от възможността за изкуствено завишаване на цените си или за влошаване на качеството на железопътните услуги“.

Не за първи път се въвеждат подобни мерки. Миналата година Austrian Airlines замени полетния маршрут между столицата Виена и град Залцбург с ускорено влаково обслужване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*