Шумова техника диагностицира точно кристалните силициеви PV клетки

Използването на техники, базирани на звук и шум, за тестване на електронните компоненти и слънчевите клетки не е новост на изследователското ниво, въпреки че досега е прилагано в много ограничена степен при фотоволтаичните изследвания.

Група китайски учени наскоро използва три вида шум, за да характеризира различни части и видове дефекти в слънчеви клетки чрез техника, която описват като „неразрушаваща и способна да се свърже директно с микроскопичните и средни дефекти в материалите на слънчевите клетки“.

Изследователите казват, че досега са били идентифицирани три вида шум в слънчевите клетки от предишни изследвания: шумът 1/f, който е известен също като розов шум и е често срещан в електронните устройства като нискочестотен феномен; при фотоволтаичните устройства произлиза от дифузионния механизъм и рекомбинацията на малцинствените носители; така нареченият микроплазмен шум в p-n свръзки; и g-r шумът, причинен от флуктуацията на генерирането и рекомбинацията на електрони в полупроводникови фотонни детектори.

Учените са установили, че всеки от тези три вида шумове е подходящ за диагностициране на определени проблеми. Академиците провели тестове, достигайки до заключението, че предложената техника е „по-добра“ от другите поради своята висока чувствителност и неразрушителност.

„Освен това шумът може да различи дефекти от различен тип в различните части на клетката, което е благоприятно за подобряване на производствения процес и прецизиране на избора на тип продукти“, заключават те. „И накрая, шумът може да функционира и като монитор за надеждността на някои компоненти“.

Експериментът е представен в статия, публикувана в AIP Advances.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*