Гледаме на живо млади редки птичета, които се готвят за живот в открита природа

Белошипи ветрушки – все още редки у нас птици, които бяха изчезнали от България като вид и бяха реинтродуцирани през последните няколко години – се подготвят да бъдат пуснати в откритата природа от гледачите на организацията Зелени Балкани, която „върна“ този биологичен вид у нас. Подготовката им се случва в специално изградена „клетка“, наречена волиера. Там те израстват, след като са били излюпени в инкубатори. Младите птичета се хранят и биват навестявани от по-възрастни, учейки се от опита на „големите“. Сега всеки любопитен природозащитник може да надникне в тази волиера благодарение на камера, която денонощно наблюдава ветрушките.

Волиерата се намира в сакарското село Леква. Тя е направена така, че младите ветрушки нямат никакъв контакт с човек, въпреки че гледачите им подават храна редовно. За целта специалистите въвеждат храната в клетката през специални отвори. Нито тялото и лицето, нито дори ръцете на човека не биват съзирани от птичетата в този процес!

За сметка на това волиерата е полу-отворена по начин, който позволява на младите ветрушки да излизат за малко на открито. Така те имат досег с дивата природа, но винаги могат да се приберат обратно на мястото, където се чувстват сигурно. Първоначално те излизат по малко, оглеждат се предпазливо, а по-нататък дръзват и да направят кратък полет наоколо. Когато са достатъчно пораснали, достатъчно силни и най-вече достатъчно уверени в себе си, те могат да отлетят от волиерата и да заживеят съвсем свободно.

За да са наясно какво се случва с птичетата, гледачите наблюдават случващото се в клетката постоянно – чрез камери. Няколко електронни „очи“ следят от няколко ъгъла всичко във волиерата.

От няколко дена една от камерите излъчва на живо онлайн. Така всеки любопитен може да наблюдава живота на белошипите ветрушки.

„Избрахме да споделим с вас камерата, монтирана на мястото за подхранване на птиците, тъй като, според дългогодишните наблюдение на екипа ни, това е възможно на-интересното място от всички,“ казват от Зелени Балкани. „Тук се събират най-много птици, тук могат да се наблюдават техните взаимоотношения, както и реакцията им при наличие на представители от други видове, като кукумявки и керкенези – не редки гости на „трапезата“ на белошипките!“

Вижте ги и вие тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*