Нидерландия забранява логистичните коли, бълващи вредни емисии

Нидерландия даде ход на нов план, който предвижда забрана за всички логистични превозни средства, бълващи вредни емисии, в градските райони. Страната започна изпълнението на плана, като в 14 града въведе регулация, разрешава само на логистични превозни средства с нулеви емисии да щъкат из центровете. Сега всички градове имат зелена светлина да изготвят свои зони с нулеви емисии. Очаква се пълната забрана да влезе в сила до 2025 г.

Министърът на околната среда Стиендже ван Велдховен каза, че планът идва след забележимо увеличение на доставките, свързани с онлайн пазаруване. Ако правителството се надява да постигне целта си за нулеви емисии на автомобилния трафик до 2050 г., важно е час по-скоро да се намалят емисиите от логистичните превозни средства.

„Сега, когато прекарваме повече време вкъщи, забелязваме големия брой микробуси и камиони, които се движат през градовете“, каза министърът на околната среда. „Споразуменията, които сключваме, ще гарантират, че в рамките на няколко години ще стане така, че …. доставките на стоките ще пристигат навреме, но без никакви изгорели газове и емисии на CO2.”

Очаква се електронната търговия да доведе до 36% увеличение на колите за доставки в 100-те най-големи града в света до 2030 г. Според доклад на Световния икономически форум, ако всички тези превозни средства действително се озоват на пътя, те ще увеличат вредните емисии с 32%. Докладът обаче посочва също, че преминаването към електрически превозни средства би намалило емисиите с 30%.

Нидерландия насърчава транспортния сектор да редуцира въглеродните емисии, като предлага безвъзмездни средства на стойност до 5 900 щатски долара на бизнеса за подпомагане на закупуването и наемането на електрически превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*