„Най-бялата на света“ боя отразява 98% от слънчевата светлина

Xiulin Ruan, a Purdue University professor of mechanical engineering, holds up his lab’s sample of the whitest paint on record. (Purdue University/Jared Pike)

Учени са разработили боя, значително „по-бяла от най-бялата боя, която се предлага в момента“. Тестове, проведени от изследователи от Университета Пърдю с тяхната „ултрабяла“ боя, показват, че тя отразява повече от 98% от слънчевата светлина.

Това предполага, казват учените, че боята може да помогне в борбата с изменението на климата. Боядисването на покривите с бяло – т. нар. „хладни покриви“ – е енергоспестяващ подход, който вече се въвежда в някои големи градове, защото този вид охлаждане намалява нуждата от климатизация през летните жеги.

Предлаганите в търговската мрежа бели бои отразяват между 80% и 90% от слънчевата светлина, според водещия изследовател проф. Силин Руан от Пърдю. „Това е от значение, защото всеки 1% отразяване на светлината се равнява на 10 вата на квадратен метър по-малко топлина от Слънцето“, обясни той. „С други думи, а използвате тази боя за покриване на покривна площ от около 100 кв.м., смятаме, че можете да получите охлаждащия ефект на 10 киловата. Това е по-мощно от централните климатици, използвани от повечето къщи“, каза той.

Може ли бялата боя да помогне в борбата с изменението на климата? „Белите покриви“ се разглеждат като лесно решение за подобряване на градския климат особено в градове в горещи климатични зони. Щатът Калифорния например вече актуализира строителните си норми за насърчаване на белите покриви.

Ползите все още са обект на анализи и изследвания, но досегашните наблюдения сочат, че – за разлика от черните покриви и черните асфалтови площи – белите петна в градовете могат да намаляват загряването, респективно ефекта на „топлинния остров“ . Това носи редица допълнителни ползи като например намаляване на количеството вода, използвано за напояване в градовете.

Но как тази боя е направена „ултрабяла“? Новата боя съдържа съединение, наречено бариев сулфат, което се използва и в производството на фотохартия и козметика. „Използвахме много висока концентрация на частиците от съединението“, обясни проф. Руан. „Използваме много различни размери частици, защото слънчевата светлина има различни цветове при различна дължина на вълната“. Тъй като всяка частица разпръсква светлина в зависимост от своя размер, казва изследователят, „умишлено използвахме различни размери на частиците, за да разсейваме всяка дължина на вълната“.

Как може човек да си купи тази боя? Все още е рано, защото разработката е на ниво лаборатория и тепърва предстои да бъде комерсиализирана. Проблемите с комерсиализацията, които учените очакват, нямат ни най-малко общо с технологията на производство, маркетинга или пазара – опасенията са свързани с…. арт-сектора. Преди няколко години учени изобретиха „най-черната боя на света“ – през 2014 г. – и доста неочаквано се появи художник, Аниш Карпур, който купи изключителните права да използва тази боя „като арт-материал“. В отговор на това безумие британският художник Стюарт Демпъл пък създаде пигмент, за който обяви, че е „най-розовото розово в света“ и го комерсиализира – давайки право на всеки човек по света да си го купи „с изключение на Аниш Карпур“.

Снимка: Университет Пърдю

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*